Mala in Velika Kalška gora, Zob, 18.6.2016

Mala Kalška gora 2019 m,
Velika Kalška gora 2047 m,
Zob 1911 m

udeleženci: Anamari, Alja, Nevenka, Jana, Marjan, Slavko, Tomaž
trajanje: 7 h
višinska razlika: cca 1250 m
dolžina: 8,8 km

Dva dni po kondicijsko zahtevni turi v Avstriji smo spet bili v hribih. Izbrali smo krajšo in bližjo varianto, Kalško goro po lovski stezi od Žagane peči.




 

Taktika z dvema zbirnima mestoma je pomenila, da smo vsi prikapljali na drugo zbirno mesto, v OMV Kamnik. Po kavi smo z dvema avtomobiloma nadaljevali do izhodišča pri Žagani peči.





Takoj pri parkiriščiu se začne zelo lepa lovska pot. Da ne bi bilo na lovski stezici dolgčas, sva se dva zaplezala v skale. Po dobri uri smo prišli do lovske koče, kjer smo si privoščili postanek.

Izkoristili smo lep razgled na Kurjo dolino in obujali spomine na turo na Mokrico izpred slabih dveh let, ki smo jo morali ponoviti dvakrat, saj smo prvič zabili preveč časa z orientacijo v Kurji dolini.



Nadaljevali smo desno nad kočo in čez čas prišli do razcepa poti, kjer smo zavili desno proti Zobu. Kmalu po odcepu smo na potki med ruševjem presenetili gamsa. Kar je čudno glede na to, da so bile ženske udeleženke v večini in tako nismo hodili ravno v tišini.

Verjetno je bila samica in je poslušala klepet. Skratka v zmedi, ko smo se pojavili in ni vedela kam, se je pognala proti meni in me preskočila ter me kljub temu, da sem se sklonil, oplazila s tacami.



Po atraktivnem preskoku je odbrzela mimo ostalih in izginila v ruševju. Mi smo nadaljevali direktno proti Zobu in na vrhu ugotovili, da to ni Zob temveč Mala Kalška gora. Tako smo Zob prihranili za konec in prej skočili še na Veliko Kalško goro.



 
Na Zobu smo ga dali malo na zob in potem sestopili po poti pristopa mimo Gamsovega preskoka do lovske koče, kjer smo imeli pravi mali piknik. Še tričetrt ure sestopa in zaključili smo s turo. Analizo ture smo opravili Pri Jurju v Kamniški Bistrici.

Spisal Tomaž






Ni komentarjev:

Objavite komentar