Tolminski Migovec, Tolminski Kuk, 1.8.2004

Tolminski Migovec 1881 m in Tolminski Kuk 2085 m

Udeleženca: Robi, Šaro

Trajanje: 6h 15min

Višinska razlika: cca 1270 m


Takoj po uvodni turi je že sledila nova. Tokrat na tolminski konec. Že na vse zgodaj sva jo mahnila z Nadiže in bila v Tolminu dobrih 10 minut pred odprtjem bencinske črpalke. Do odprtja sva ždela v avtu in na pol dremala, ob 7h pa na črpalko po hladne Zale in gas proti Tolminskim Ravnam. Do tja vodi precej slikovita cesta, kjer na nekem mestu na cesti ždi prav konkretna skala.

Začetek ture je bil zopet v gozdu, v senci in hitro sva napredovala proti planini Na Kalu. Vreme, ki je bilo še zjutraj med vožnjo oblačno, se je potem popolnoma zjasnilo in ob prihodu na planino se je odprl prelep razgled na Krnsko pogorje na zahodu.

Nadaljevanje poti gre po zahodnem pobočju Tolminskega Migovca in tako sva imela stalen razgled na Krnsko pogorje, Mahavšček in dolino Tolminke spodaj. Čez čas sva prvič zagledala najin drugi cilj, Tolminski Kuk. Pot je bila zelo lepa, po policah v strmem gruščnatem pobočju in kmalu sva po gruščnatem žlebu prišla na vršno planoto.

Po njej sva se sprehodila do vrha Migovca. Tu pa nisva ostala prav dolgo, ker se je vreme že pošteno fižilo. Pohitela sva proti Kuku, po planoti kjer se pot komaj vidi in sva se orientirala po možicih, ki pa jih je res veliko. Kar precej utrujena sva dosegla vzhodni greben Kuka in počasi zlezla na vrh.

Že na grebenu se nama je odprl razgled na Komno, dolino Triglavskih jezer, Triglav in Fužinske gore. Po prihodu na vrh pa se je zelo hitro zapiralo, oblaki so prodirali od vsepovsod in po malici sva se pobrala z vrha. Prvotni plan je bil, da bi šla še na Vrh nad Škrbino in na planino Razor, kjer sta naju čakala kolesarska prijatelja, ki sta naredila turo iz Tolmina, čez Ljubinj, planino Stador, planino Kuk, planino Razor, Tolminske Ravne in nazaj v Tolmin.

A prvotne načrte sva morala zaradi vremena skenslati in se vrniti po poti prihoda na Tolminske Ravne.Pot je bila rahlo meglena in ravno ko sva prišla v gozd pod planino Na Kalu se je vlilo, a skozi veje dež ni prišel do naju. Sicer pa ni padalo dolgo, do prihoda na izhodišče je že prenehalo.

Umila sva se v vodnem koritu v vasi in se zapeljala v Kobarid na kosilo h Kotlarju skupaj z Duletom in Trevnom.

Spisal Šaro

Ni komentarjev:

Objavite komentar