Raduha in Snežna jama, 25.7.2010

Koča v Grohotu pod Raduho, 1460 m
Raduha, 2062 m
Koča na Loki pod Raduho, 1534 m
Snežna jama, 1512 m

udeleženci: Ajda, Bojan, Gregor, Janez, Janja, Matija, Primož ,Robert, Tinka, Tomaž Š., Tomaž V.
trajanje: 12h 37min
višinska razlika: cca 1650 m


Zadnji večer pred turo, za katero je sprva kazalo, da jo bo opravilo manjše število udeležencev, se je v ekipo prijavilo še nekaj članov in tako je celotna zasedba štela 11 udeležencev. 

Zgodaj zjutraj smo se zbrali v kafiču kamniškega OMV, kjer se je, ob pretegovanju in srebanju kave, pričakalo zamudniško Ljubljansko trojico. Ker nas je čakal dolg dan, smo jo takoj, ko so bili vsi udeleženci zbrani, mahnili proti Logarski dolini. Cesta se je vila ob vznožju Velike planine proti Lučam in nato v vas Rogovilec, kjer smo razsedlali jeklene konjičke in se po glavni cesti napotili proti tabli ključavničarstvo Klemenšek.

Tu smo odvili desno po stezi, ki nas je vodila v strm gozd, v katerem smo nekateri pošteno lovili sapo, spet drugi pa so z lahkoto premagovali začetno strmino.

Ob poti pa smo si med globokim sopihanjem lahko ogledali še takšne in drugačne zanimivosti

Da se sopihanje splača je bilo jasno takoj, ko smo prispeli do kmetije Tolstovršnika, kjer se nam je odkril prelep razgled na Solčavo in Olševo. Ko smo se ozrli nazaj, pa se je za nami bohotil še čudoviti vrh Ojstrice.

Na desni strani smo se že spogledovali z Raduho, vendar le za kratek čas, saj smo kmalu spet zavili na strmo gozdno pot, ki nas je preko planine Javorje vodila do koče na Grohatu. Kot se za voluharsko ekipo spodobi smo tudi tokrat poskrbeli za krajši postanek, ki je bil po godu predvsem kadilskemu delu ekipe. Ob burnem klepetu smo namreč zgrešili markacijo in jo po liniji najmanjšega odpora mahnili namesto desno v strmino, naravnost po ravnini. K sreči je Tomažu že zrasla trda koža, tako, da mu je kljub vsem ˝blažjim˝ provokacijam, tudi tokrat uspelo ohraniti mirno kri ?

Skoncentrirano spremljanje markacij v nadaljevanju poti, nas je pripeljalo do koče na Grohatu, kjer so nam postregli z odlično turško kavico, ki je bila lepo po domače, postrežena kar v đezvi.

Prebujeni in polni novih moči smo se odpravili naprej proti plezalnemu delu Raduhe, kjer smo si pred vzponom po klinih in zajlah nataknili čelade… no ja… ali podobne zaščitna pokrivala. Ker je bil nabor le teh zelo pester... zajemal je namreč alpinistične, rudarske, kolesarske in celo mestne (štrikana kapa) čelade, smo se pred vzponom pošteno nasmejali.

Pot v tem delu je nekaterim strahopetnejšim in nevajenim tovrstnih podvigov pognala strah v kosti, spet drugi pa so pokazali pravo gamsovsko hrabrost. Vsem skupaj je tako ali drugače uspelo priti do razpotja, od katerega smo po 5 minutah lahkega vzpona prispeli na vrh Radohe. 

Ponovno ganjeni ob prelepem razgledu na najvišje vrhove Kamniško Savinjskih Alp, Olševe, Pece, Uršlje gore, Travnika ter ostalih vrhov nad osrednjim delom reke Savinje, smo z užitkom zagrizli v naše sendviče in se prepustili predstavi Raduhških kavk.

Seveda se nekateri niso mogli vzdržati komentarjev, ob kreganju kavk in ugotavljanju katera kavka je moškega in katera ženskega spola… no, ker je bilo potrebno reči bobu bob,,,so veleumi ugotovili, da je seveda glasnejša kavka samica.

Ko smo si oddahnili in ožigosali knjižice, smo jo mahnili po drugi strani do koče na Loki, kjer nam je bil ˝dovoljen˝ pol urni postanek, ki smo ga izkoristili za osvežitev s hmeljem. Nato smo švignili naprej proti Snežni jami, kamor smo prispeli po cca. 40ih minutah hoje.

Snežna jama, ki leži na JZ pobočju Raduhe je najvišje ležeča turistična jama v Sloveniji, katere starost se ocenjuje na 10-12 milijonov let. Ob vstopu v jamo smo prijazni gospodični plačali 10€ in se nato z gospodom jamarjem odpravili na 650m dolg jamarski pohod. Pred vhodom v jamo smo dobili v roke še karbidovke, s katerimi smo nemalokrat skoraj skurili kakšen kos oblačila.

Poleg prečudovitih stalagmitov in stalaktitov, se snežna jama ponaša s kar nekaj zanimivostmi. Ena od teh je zagotovo odkritje zoba morskega psa. Kot je pogruntal Robi, je imel stric pes verjetno tukaj zobozdravnika ? V jami pa so našli tudi okostje jamskega medveda ter endemične jamske hrošče, ki živijo samo v tej jami...  Po debeli uri sprehoda in vsrkavanja zanimivih informacij smo prišli do konca turističnega dela jame, kjer nam je prijazni gospod jamar postregel še s šnopčkom. 

Dobre volje smo se vrnili proti vhodu v jamo in se na hitro okrepčali še s preostanki dobrot, ki smo jih nosili v ruzakih.

Ker je bila ura že pozna, pot pa še dolga, smo po kratkem premoru nadaljevali pot v dolino, kjer pa smo, nekateri že vidno opešani in slabih kolen, nekako le zvozili strmino. Ker se je gospod vodnik, za razliko od nekaterih, zavedal poti, ki nas še čaka, je ob počasnem ritmu nekaterih udeležencev, po profesorsko zaropotal in zahteval, da vsi udeleženci ujamemo isti ritem.  V Rogovilec smo prispeli okoli osme ure in se nato odpravili na zaslužen pirček + vročo čokolado v eno od sprotnih oštarij. 

Preden smo se razšli pa smo razglasili še snežno kraljico ter mistra snežne jame, ki je naziv dobil predvsem po zaslugi prelepih gorskih oblačil.

Ocena celotnega podviga: odlično 5.

Spisala Tinka

Matterhorn / Monte Cervino, 17.-18.7.2010

udeleženci: Borut, Edo, Grega, Jože, Samo, Tadej, Tomaž


1. dan
Koča Hörnlihütte, 3260 m
trajanje: 1h 48 min
višinska razlika: cca 700 m


2. dan
Bivak Solvayhütte, 4003 m
Matterhorn / Monte Cervino, 4478 m
Koča Hörnlihütte, 3260 m
Schwarzee, 2583 m
trajanje: 12h 16 min
višinska razlika: cca 1300 m vzpona, cca 2000 m spusta


Matterhorn, najbolj fotogenična gora in najbolj populistični gorniški cilj na svetu. Tudi mene je kmalu po tem, ko sem se začel ukvarjati z gorništvom zelo zamikal.

Letos se je pojavil v programu društva po zmerni ceni in tako se je začelo.

Planiran je bil podaljšan vikend od petka do nedelje. Zaradi vremenske napovedi, ki je kazala sobotni prehod fronte, smo odhod prestavili s petka na soboto, s povratkom v ponedeljek. Zaradi Gregatovih službenih obveznosti smo skenslali še ponedeljek in novi povratek planirali na noč z nedelje na ponedeljek.

Skratka vikend varianta, oziroma Matterhorn ekspres.

Štartali smo v soboto ob petih zjutraj in se preko Italije odpeljali v Švico v dolino Mattertal, do Zermatta (1608 m). Vožnja se pravzaprav konča v mestecu Täsch (1449 m), kjer je velika garažna hiša, spedenana da bi v njej lahko jedel s tal.



Garažne hiše se drži železniška postaja in vlak vozi v Zermatt, kjer poznajo le električne avtomobilčke in konjsko vprego.V Zermattu se prvič pokaže piramida Matterhorna. Sledila je vožnja z gondolo za Schwarzee (2583 m), kjer je bilo naše izhodišče.

Po pešpoti smo se podali do naše koče Hörnlihütte (3260). Pot do tja je sprehajalna, koča pa je draga in podpovprečna. Zaradi slabega vremena ta dan pa ni bila tako zelo nabita, kot je ponavadi v glavni sezoni.

Zgodaj smo šli spat in ponoči se je mimo zapeljala fronta z nevihto. Ob zgodnjem vstajanju pa v trdi temi  z jasnim nebom začetek ture (3:54). Plezarija se začne že 50 m od koče. Na začetku gužva, ko naveze skoraj plezajo ena čez drugo, čez čas pa se naredi razlika.



Midva z gorskim vodnikom Tadejem sva do bivaka Solvayhütte rabila dve uri in pol in tam srečala Samota in Edota. Edota je višina precej zdelala, zato sta malo nad bivakom s Samotom obrnila nazaj proti koči.

Midva pa sva nadaljevala v nekoliko zoprnem vetru in  preko zanimivih detajlov, kjer debele vrvi olajšujejo strme prehode prišla na streho, kjer se začne sneg in kjer sva srečala Gregata in Jožeta ter Boruta, ki so se že vračali. Tudi nama ni ostalo veliko in po 5h urah, oziroma pred 9. uro zjutraj sva bila na vrhu Matterhorna.

Vreme brez oblačka, razgledi fantastični.

Zajela me je evforija, a ne za dolgo. Po nekaj minutah sva že začela s sestopom. Med sestopomo sem opazoval kako je ta greben, Hörnligrat, vzdrževano opremljen z varovališči, vse z namenom masovnih vodniških navez. Sestop na tej gori traja dlje kot vzpon in tudi midva sva rabila malo več, 5h 15.

Sledil je še spust na Schwarzee in vožnja z gondolo v Zermatt, ki kipi od turizma, mi pa smo od turistične ponudbe obiskali le lokalno kebabčinico, nato pa švicarski natančnosti navkljub 20 minut čakali na vlak za Täsch.

Ko le smo prispeli do avta v garažni hiši so gojzarje končno zamenjali natikači in krenili smo proti Ljubljani. Ob pol dveh ponoči smo bili že doma in tako smo za celo odpravo porabili samo slabih 45 ur.

Spisal Tomaž




Piz Bernina, 9.-11.7.2010

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Grega, Janez, Maks, Marjan, Matic, Samo, Tomaž

1. dan
Koča Carate Brianza, 2636 m
Koča Marinelli Bombardieri, 2813 m
trajanje:  3h 26min
višinska razlika: cca 1000 m vzpona, cca 160 m spusta

2.dan
Koča Marco e Rosa, 3610 m
Piz Bernina, 4049 m
trajanje: 10h 41min
višinska razlika: cca 1330 m

3. dan
Bocchetta di Caspoggio, 2983 m
Koča Bignami, 2401 m
trajanje: 4h 23min
višinska razlika: cca 270 m vzpona, cca 1110 m spusta


Od 9.-11.7.2010 je bila Gorniška skupina na nam najbližjem štiritisočaku Piz Bernina. Blizu je po zračni razdalji, po cesti pa se kar vleče, sploh če so kolone zaradi prometnih nesreč.

V petek ob 5h zjutraj smo štartali iz Ljubljane in se po 8 urah in pol pripeljali do našega izhodišča Campo Moro nad dolino Valmalenco. Popoldan smo se povzpeli do naše koče, Marinelli Bombardieri na višini 2813 metrov. Koča nas je navdušila s prijaznostjo osebja in z dobro hrano.

Naslednje jutro smo ob 5h zjutraj štartali proti Bernini. Pot je vodila najprej na prelaz Passo Marinelli, nato po po ravnem ledeniku do strmega in širokega koluarja in po njem navzgor proti koči Marco e Rosa, kjer smo imeli krajši postanek. Po snegu smo nadaljevali do grebena Spallagrad, po katerem smo v kombinaciji plezanja v skali in hoje po snegu preko stranskega vrha Spalla, 4020 m, osvojili vrh Bernine.

Sestopili smo po isti poti in se ponovno ustavili v koči Marco e Rosa, ki pa se s prijaznostjo ne more kosati s kočo Marinelli Bombardieri. Po spustu v koluarju se je vreme hitro poslabšalo in nas sedlu pred kočo nas je ujela rahla toča, ki se je kasneje razvila v nevihto.

Deževalo je cel večer, napoved za naslednji dan pa je bila zelo slaba. Zaradi tega smo se odločili da Piz Palu  izpustimo in si privoščimo daljši spanec. Zjutraj nas je presenetilo sončno vreme a za Palu je bilo prepozno. Preko sedla Bocchetta di Caspoggio smo se spustili do koče Bignami po dolini z izredno lepim panoramskim razgledom.

Od koče smo se spustili ob jezerih Alpe Gera in Campomoro do našega izhodišča. Ker je vožnja domov potekala brez težav smo celo ujeli finale svetovnega prvenstva v nogometu.

Za varno vodenje sta poskrbela gorska vodnika Grega in Samo.

Spisal Tomaž







Storžič, 4.7.2010

Storžič, 2132 m

udeleženci: Bozo, Luka, Robert
trajanje:
višinska razlika: cca 1550m

Preko tedna nam je naš zvesti vodnik Tomaž sporočil, da ima ta vikend "absolventske" obveznosti in da posledično zaradi tega ne bo utegnil voditi nedeljske ture. Na kar sva z Robijem hitro stopila v kontakt in se dogovorila, da bi lahko smuknila na Storžič. Ker je bila tura atraktivna tudi Bojanu, se nama je z veseljem pridružil.

Zbrali smo se ob 6h na tradicionalnem zbirnem mestu in se odpeljali prvi destinaciji naproti. Prva destinacija je bila seveda kava na avtocestnem počivališču. Po v miru spiti kavici smo pot nadaljevali v smeri Preddvora in vasi Tupaliče. Našega konjička smo parkirali na senčni prostor in se podali našemu cilju naproti.

Prvi del poti smo imeli  strmo makadamsko cesto, ki pa se je kmalu spremenila v strmo vijugasto pot, katero smo grizli dobro urico vse do planinskega doma na Kališču. Pri domu smo seveda nekoliko postali ,da smo se napili in namazali z zaščitnimi faktorji in jo počasi mahnili naprej. Pot naprej se je valila preko Bašeljskega sedla do ponovne strmine, polne skalnik skokov in prehodov. Na tej strmini je mene sonce nekoliko ustavljalo, saj sem se odločil da precejšen del pijače, ki sem jo tovoril, izpraznem do vrha. Po uri in pol grizenja razgretih skal in poti smo naposled prišli na vrh, kjer stoji mogočni križ

Ob lepem razgledu na ljubljansko kotlino in kranjsko ravnino smo pomalicali in se naužili tako potrebnih tekočin. In glej ga zlomka. Po bregu prileti precej zgovorna mladenka in za trenutek prekini naš mir. Po poskusu pomoči, v katero smer naj deklina sestopi, smo prišli do zaključka, da obstajajo tudi zgovornejše dekline, kot pa je naš zvesti spremljevalec "ropotavnk". Po skupinskem fotografiranju smo jo ubrali v dolino. Prvi cilj sestopa je bil planinski dom na Kališču, kjer so se vstavili in se odžejali z pijačo, nato pa hitro v dolino. Saj se je pripravljala nevihta.

Med sestopom do avtomobila je že kar dobro grmelo in tudi prvi oblaki temnejših se nians so začeli prekrivati nebo. Kakih 10 minut pred avtomobilom pa so se pojavile tudi prve kaplje, ki so se množile iz koraka v korak, tako, da je bil prihod do avtomobila že v nalivu in hitrejšem koraku. Z vožnjo po hudem neurju proti Ljubljani smo tako zaključili prelep sončen nedeljski izlet.

Spisal Luka