Zijalke (Struška), 25.1.2015

Zijalke (Struška), 1865 m

udeleženci: Marjan, Sašo, Slavko, Peter, Tomaž
trajanje: 5 h 30 min
višinska razlika: cca  1000 m


Kljub neugodnemu vremenu nekam gremo, sklenemo. Na koncu se odločimo za Karavanke. Iz Javorniškega Rovta do planine Seča in potem bomo videli. Načeloma desno na Nizki vrh v zahodnem delu Belščice.

Že med vožnjo vidimo kako čez Stolov greben nosi sneg a to nas ne odvrne od načrtov. Parkiramo pri domu Trilobit in se "modro" odločimo da krplje pustimo v avtu, ker je menda itak vse spihano.

Na začetku gazimo po nekaj centimetrih novega snega, a višje ko smo, bolj obžalujemo da smo krplje pustili v avtu. Čedalje več je napihanega snega, a naša formacija petih plugov se je uspešno prebijala naprej. Veter je bil vse močnejši in naš želeni cilj smo z Nizkega vrha znižali na Kamnitnik.

Po dveh urah in pol prispemo v pravi vetrovnik na planini Seča. Saj ni pihalo stalno, vmes so bile pavze. A ko je pihalo, je kar konkretno. V iskanju prečke proti Kamnitniku smo zašli previsoko na greben in po posvetu smo Kamnitnik opustili in se odločili za predvrh Struške.

Sestopili smo nazaj do planine Seča in si  namontirali dereze, pobočje proti Struški je bilo namreč spihano in poledenelo. Na vrhu sicer nismo vedeli katera vzpetinica je prava in kako se vrh imenuje, vedeli smo le da ima ime in da na naprej Struško v tem vremenu ne bomo lezli.

Sestopili smo nazaj do planine in si pri brunarici našli nekaj zavetja za malico. Po malici smo ekpresno sestopili po naših že precej zapihanih sledeh in bili v uri nazaj na izhodišču.

Zavili smo še na pijačo v dom Pristava na Javorniškem Rovtu in tam na prospektu našli ime našega vrha ter izvedeli da je Filip Flisar osvojil zlato medaljo v smučarskem krosu.

Skupaj z grškimi volitvami sta bili tako temi večernih novic, Grki in brki.

Spisal Tomaž

Ni komentarjev:

Objavite komentar