Hoher Sarstein, 18.5.2019

Sarsteinhütte, 1630 m,
Hoher Sarstein, 1975 m

udeleženci:  Tomaž, Nevenka, Stojan, Antonija, Srečko,  Maks, Franci, Marko L., Marko M., Vinko,  Marjan, Jana, Urška, Vesna, Kristina, Sabina, Niko, Andreja, Sašo
trajanje: cca. 9 h
višinska razlika po poti: cca. 1500 m
dolžina poti: cca. 18 km.


Hohe Sarstein je 1975 m visoka gora v Salzkammergutu na meji med Zgornjo Avstrijo in Štajersko. Njegova lokacija med jezeri Halltättersee, Altaussee in Grundlsee v lepem vremenu omogoča  čudovite razglede, predvsem na severno stran Dachsteina.

Sarstein na zahodni strani obkroža jezero Halltättersee, na severu Pötschenpass, na vzhodu Koppental in na jugu vas Obertraun.

Masiva Sarstein in Dachstein ločuje dolina Trauna. Masiv Sarstein, ki ga sestavlja predvsem dachsteinov apnenec, vključuje vrhove Hohe in Niedere Sarsteins (1877 m), Schwarzkogel (1800 m), Gröbkogel (1724 m) in Feuerkogel (1704 m).

Na južnem grebenu Sarsteinov leži na 1620 m Sarsteinhütte, na severni strani pa Sarsteinalm (1711 m).

V Šentvidu je odbila četrta ura zjutraj in prvi del ekipe gornikov se je v kombiju in osebnem avtomobilu odpeljal proti Jesenicam. Spotoma smo pobrali še tri gorenjske gornike, se ustavili na tradicionalni kavi in kupili še avstrijsko vinjeto.

Pot smo nadaljevali čez predor pod Karavankami, mimo Beljaka (Villach) čez predore pod Katchbergom ter avtocesto zapustili na izvozu Eben. Sledili smo oznakam za Bad Goiseren ter se čez naselja St Martin (am Tennengebirge),

Annaberg ter Salfelden pripeljali do naselja Lindenthal, kjer smo se usmerili proti vzhodu in vožnjo nadaljevali čez  prelaz Gschütt (957 m) do naselja  Gosau oziroma do jezera Halltättersee.

Jezero smo obvozili po južni strani do našega izhodišča v zaselku Obertraun, kjer so se nam pridružili še gorniki iz Celja, ki so se pripeljali iz smeri Šentilja.




Obuli smo gojzarje,  oprtali nahrbtnike s krpljami ter okoli pol osmih krenili na planinsko pot številka 692.

Avstrijci so natančno označili pot s svojimi markacijami in več rumenimi kažipoti, na katerih pa je navedena številka poti 296, kar je zrcalna slika prave številke. Zanimivo!

Dokaj realen pa je naveden čas do koče Sarsteinhütte tri ure in do vrha štiri ure in pol. Pot iz Obertrauna je sprva zelo strma, kolena smo grizli vse do koče, pri kateri je bilo nenadoma vsaj dva metra snega, ob južni strani koče je zevala globoka in strma krajna zev.





 Seveda smo si nadeli krplje in pot, ki se je nekoliko položila, nadaljevali po približno tri kilometre dolgem grebenu do vrha  Hohe Sarsteina.

Greben, orientiran proti jugu,  je zelo razgleden in ponuja fascinantne, skoraj strašljive poglede v globine Koppentala, na jezero Halltättersee, Dachstein in okoliške gore.

Zaključek poti pa nam je ponovno postregel z večjo strmino, saj križ na vrhu dosežemo, ko premagamo še zadnjih 200 metrov vzpona. Ogromne opasti so visele z robu obronka vrha, zato je bilo potrebno pot uhoditi dobra dva metra od roba.

Lepo sončno vreme nam je ponudilo enkratne razglede.  Pred našimi očmi se je bohotila severna stran Dachsteina, ledenik Hallstätter Gletcher je bil na dosegu roke, jezero Halltättersee je ležalo globoko pod nami v dolini, na vzhodu pa se je odpirala široka dolina Ausseerlanda z jezeri Altaussee in Grundlsee.

Načrtovano prečenje Sarsteina smo nadaljevali s sestopom z vrha Hohe Sarsteina po severni strani do planine Sarsteinalm.







Do planine smo se v globokem snegu spustili po strmem pobočju, kjer letna pot poteka preko strmega, skalnega terena z varovali in izklesanimi stopi.

Na planini je križišče poti 691, ki vodi do  izhodišča na sedlu Pötschenpass in poti 690, ki poteka po široki grapi Rotengraben do parkirišča na cesti Pötschenstraße (nad Pötschenkehre).

S parkirišča smo pot nadaljevali do železniške postaje Steeg-Gosau v zaselku Au. Pot je bila zaradi hoje po cestah precej sitna in za nekatere 'boleča'.

Vozniki so se z vlakom odpeljali po avte na jutranje izhodišče naše ture v zaselku Obertraun. Poslovili smo se od celjskega dela ekipe in se odpeljali proti domu. Analizo ture smo opravili v tradicionalni piceriji.

Spisal Sašo





Ni komentarjev:

Objavite komentar