Monte Vualt, 25.5.2019

Monte Vualt 1725 m

PD Rašica
udeleženci: Kristina, Jana, Marjam, Juso, Vesna, Vasja, Kaja, Robi, Tomaž, Ivan, Alenka
trajanje: 5 h 20 min
višinska razlika: cca 700 m
dolžina: 11,8 km

Na dan mladosti smo se odpravili v Karnijske Alpe. Cilj je bil Monte Vualt, razglednik nad Aupasko dolino (Val Aupa).

Imeli smo dve varianti pristopa, daljšo iz Dordolle in krajšo iz stranske doline Alba.

Ker je bilo vreme nestabilno je bila že vnaprej izbrana krajša varianta. Dopoldne bo suho, popoldan pa plohe je bilo rečeno.

Po jutranji kavi v Trbižu smo se zapeljali po stari cesti do Mužca (Moggio Udinese).

Nekje na poti je začelo deževati in do Mužca je že prav lilo. Nismo se zmedli in nadaljevali z vožnjo proti našemu izhodišču. In počasi, počasi je dež popuščal in do prihoda na izhodišča popolnoma ponehal.

Malo pred osmo smo začeli s turo. Po cesti smo od našega parkirišča nadaljevali do koče Vualt. Tu smo zavili na pot 425 in se vzpeli na sedlo Vualt. Od tu naprej gre pot z modrimi pikami po grebenu.

Na tem grebenu nas je malo pralo, a hujšega ni bilo in dež je kmalu odnehal. Z vrhom je malo zmede, vrha na karti ni mogoče doseči drugače kot skozi ruševje.

Zato smo se povzpeli na naslednji vrh v grebenu, ki je izgleda uradni Monte Vualt, saj je na njem tudi majhen križ.

Ravno na vrhu smo naleteli na najlepše vreme dneva. Po postanku smo nadaljevali naprej proti bivaku Cjasut dal Scior in potem desno navzdol do ostankov vojaške bolnišnice iz prve svetovne vojne.

Sledil je sestop do izhodišča in le nekaj minut pred koncem ture se je spet ulilo. Nič ne de, uspela nam je krasna tura. Zapeljali smo se do Kranjske Gore na analizo ture v gostilno Pri Martinu.




Še vožnja do Šentvida in slovo do naslednjič. A tokrat ni šlo tako rutinsko. Na parkirišču nas je čakalo neljubo presenečenje. Razbito zadnje steklo na enem od naših avtomobilov.

Verjetno je šlo za jutranjo objestnost obiskovalcev bližnjega nočnega lokala, Takoj smo šli v akcijo, policija, nakup polivinila in zasilna sanacija.







Ni komentarjev:

Objavite komentar