Creta dai Rusei, 14. 4. 2024

Monte Forcjadice 1579 m,
Bivacco Cjasut dal Scior 1752 m,
Creta dai Rusei 1915 m,
Monte Vualt 1725 m

udeleženci: Marjan, Andreja, Milena, Anka, Damijana, Tomaž, Matjaž
trajanje: 9 h 30 min
višinska razlika: 1680 m
dolžina: 18,45 km


Ker je bila v visokogorju nevarnost snežnih plazov 3. stopnje, smo izbrali nekoliko nižje cilje v Karnijcih. Naš glavni cilj je bila Creta dai Rusei. Ta leži v začetnem delu grebena, ki se nadaljuje na Crete di Gleris in Monte Chiavals.


Zjutraj smo se zapeljali na kavo v Žabnice pri Trbižu in nato v Aupasko dolino (Val Aupa), ki povezuje Tabljo in Možac oziroma Pontebbo in Moggio Udinese. Za nekatere najlepša dolina italijanskih Alp ima nekje na sredini vasico Dordolla, ki se skriva nad visokim klifom nad dolino.

Na parkirišču pred gostilno je naše izhodišče in točka srečanja z dvema udeležencema, ki sta se pripeljala po primorski varianti. Pohod smo začeli s sprehodom skozi slikovito vasico, po ozkih uličicah, kjer se z avtom itak ne da.

Strmo smo se vzpenjali med hišami, vrtovi in najrazličnejšo šaro. Vasica je zaradi arhitekture in barv res edinstvena. In zaradi vode, ki teče od vsepovsod. Nad vasico smo prišli do razcepa med potema 422 in 425. Po poti 425 se bomo vrnili, zdaj pa smo krenili po poti 422.

Ta je del Alta Via CAI Moggio Udinese in se v začetnem delu vije gor in dol med klifi nad Aupasko dolino. Kar trajalo je, da se je začela pot konkretneje dvigati v ključih. V teh ključih se nam odpirali vedno lepši razgledi.

Marsikaj od videnega smo že obiskali. Siva cesarica Creta Grauzaria (2065 m) na drugi strani doline je tu eden redkih vrhov, ki še čaka na naš obisk. Njenega malega brata Monte Flop (1715 m) pa smo obiskali minulega decembra.

Višje smo zavili na južna pobočja in uživali v novih razgledih. Kmalu smo zavili s poti na razgledni zahodni vrh dvoglave Monte Forcjadice. Vrnili smo se na pot in nadaljevali proti bivaku Cjasut dal Scior. Nad bivakom je razgledni vrh brez imena in tudi tja smo skočili.

V nadaljevanju nas čaka približno 100 m sestopa in potem vzpon na naš glavni vrh, Creta dai Rusei. S seboj smo imeli vso zimsko opremo in še kakšen teden dni nazaj bi jo tudi potrebovali. Tako pa je bilo na poti le nekaj zaplat snega.

Ravno na največji zaplati snega smo zapustili Alta Via CAI Moggio Udinese in po povsem kopnem grebenu dosegli vrh. Tudi Creta dai Rusei je čudovit razglednik, sploh zaradi bližine Crete di Gleris.

Po uživanju na vrhu smo sestopili po isti poti vse do bivaka Cjasut dal Scior. Tu smo zavili proti Monte Vualtu in ga kmalu dosegli. Monte Vualt smo obiskali že leta 2019, vendar takrat iz vzhoda, iz doline Alba.

Le greben od bivaka Cjasut dal Scior preko vrha Vualta do Forcelle Vualt smo ponavljali a v obrnjeni smeri. Na Forcelli Vualt smo se zavili na pot 425 proti Dordolli. Na poti je vse polno potočkov in slapov in vse skupaj se kot lijak vije proti vasici.

Po devetih urah in pol smo prispeli nazaj v vasico. Poleg prve dehidracijske pomoči v hladilni torbi smo se, kot se spodobi ustavili tudi gostilni. Gostilna je Dordolla v malem.


Najrazličnejši stili, zbirka predmetov, pokalov, zemljevidov, knjig in slik. Gostilna dela življenje znosnejše 40 prebivalcem Dordolle, še pred sto leti pa jih je tu živelo 400.

Po obisku gostilne sta se obe ekipi udeležencev poslovili in odpeljali vsaka v svojo smer.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž in Anka

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar