Slemenova špica, Mala Pišnica, Mojčin dom, 28.10.2014

Slemenova špica 1911 m
Lovska koča v Mali Pišnici 1066 m,
Mojčin dom 1555 m

udeleženci: Maks, Primož, Tomaž
trajanje: 7 h 50 min
višinska razlika: cca 900 m


Spet smo jo mahnili na Vitranc. Tokrat smo šli raziskovat panoramsko pot iz Vršiča skozi dolino Malo Pišnico, mimogrede pa
 še na Slemenovo špico.

Zbrali smo se trije, en avto smo pustili v Kranjski Gori, z drugim smo se odpelji na Vršič. Začeli smo v senci, v precejšnjem mrazu, a že je kazalo na krasen dan. Nikjer ni bilo niti oblačka.

Na Vratcih nas je na kratko ogrelo sonce, potem pa je bilo treba spet malo potrpeti na senčni in malo poledeneli prečki proti Slemenovi špici. Kmalu nas je obsijalo sonce in na Slemenovi špici je bilo že prav toplo. Razgledi fenomenalni, oblakov nikjer.

Po malici smo se spustili proti Grlu in nižje zavili na neoznačeno stezico proti Mali Pišnici. Tu rastejo v svetovnem merilu najstarejši macesni in obiskali smo menda najstarejšega. Je kar mrcina od drevesa in če je res najstarejši je star dobrih 1000 let.

Manjka mu vrh, ki ga je, kot smo se šalili, izgubil nekje za časa Trubarja. Nadaljevali smo v dolino skozi bukov gozd in v dnu doline prišli do lovske koče. Primož je od tu obljubljal najlepši del poti in res je bil.




Pot se med dvema neprehodnima grapama dviga po pobočju pod Visoko pečjo. Kmalu se je pokazala Špikova skupina, pot pa čedalje bolj slikovita.









Počasi preči pobočje pod Ciprnikom in na neki točki ni več prehodna, ker je grapa, ki jo preči precej podrta. Tu smo šli navzgor po brezpotju in po dobrih 100 višincih dosegli markirano pot na grebenu med Ciprnikom in Vitrancem.

Primož je skočil še na Ciprnik, midva z Maksom pa sva šla počasi proti Mojčinem domu, malo preden sva prišla do tja naju je že ujel. Čeprav ni bil vikend nismo bili čisto sami. Primož je pripravil toplo malico, potem pa smo sestopili v Kranjsko Goro



 Ni kaj, eden lepših torkov.

Spisal Tomaž


Ni komentarjev:

Objavite komentar