Grosser Hafner, 14. 8. 2015

Kattowitzer Hütte 2320 m
Grosser Hafner 3076 m

PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Mirjana, Jože, Meta, Jana, Marjan, Maks, Ana, Silva, Marja, Jan, Vasja, Dunja, Ivan, Tomaž, Vinko, Janez 
trajanje: 11 h 10 min
višinska razlika: cca 1300 m

V sklopu obiskovanja lahkih kopnih tritisočakov smo letos planirali obisk skupine Goldberg v Visokih Turah in vrhova Schareck in Hoher Sonnblick.

Vreme nam ni bilo naklonjeno in namesto tri dnevne ture je bila organizirana enodnevna tura. Obdržali smo Visoke Ture, le skupino smo zamenjali in šli v skupino Ankogel, na Grosser Hafner.





V petek ob 5h zjutraj smo se odpeljali v Avstrijo v dolino Malta in po plačljivi gorski cesti vse do konca, do akumulacijskega jezu Kölnbrein. Jez je bil zgrajen v sedemdesetih letih in je najvišji jez v Avstriji in med 10 najvišjimi v Evropi.

Parkirali smo na parkirišču ob jezu in petnajst minut pred osmo začeli s turo. Pot do koče Kattowitzer je lepa, se pa kar vleče. Tri ure smo potrebovali do koče in se pri tem vzpeli le za 400 m.





Po postanku smo nadaljevali proti grebenu in si pod njim montirali čelade, ki smo jih imeli edini med pohodniki na Hafner tistega dne. Na grebenu je sledil kratek zahtevnejši del.

Malo kasneje sledi znamenitost gore, pokonci postavljene granitne skale. Nekatere je to spominjalo na muslimansko pokopališče, druge, predvsem ženske, pa na kaj drugega.

Po slabih šestih urah smo prišli na vrh. Vreme se je že kar lepo pokvarilo, a upati je bilo, da ne bo dežja. Razgledi so še bili, tudi dolina izvira reke Mure se je videla pod nami.

Po slabih pol ure smo začeli s sestopom. Razen nekaj kapelj dežja res ni bilo. V koči smo si privoščili daljšo pavzo za kosilo.

Čakalo nas je še  dve uri in pol sestopa do izhodišča in malo pred sedmo zvečer smo končali s turo v suhem, vreme je zdržalo. Zadovoljni, ker nam je uspela lepa nadomestna tura, smo se odpeljali v Ljubljano.



Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar