Hochschober, 27. 7. 2024

Hochschoberhütte 2322 m, Hochschober 3242 m PD Rašica udeleženci; Domen, Srečko, Martin, Natalija, Gordan, Nuša, Marjan, Anka, Damjana, Tomaž, Miro, Matjaž, Srečo, Anita trajanje: 11 h 20 min višinska razlika: 1620 m dolžina: 16,7 km

Spet smo odšli na enodnevno turo na tritisočak v Visokih turah. Tokrat je bil na vrsti Hochschober, četrti najvišji vrh skupine Schober in vrh, ki je skupini dal ime.
Zgodaj zjutraj smo krenili iz Ljubljane in ob pol osmih zjutraj začeli s turo na parkirišču Leibnitzbachbrücke, ki ga poznamo že s ture na Hoher in Niederer Prijakt.
Po pašnih planinah im skozi gozdove iglavcev smo potrebovali slabi dve uri do hoče Hochschoberhütte. Tu smo že uzrli naš vrh, ki se dviga visoko nad kočo.
Nadaljevali smo proti severu, mimo jezera Schoberlacke (2515 m). Čez snežišče smo dosegli prvi skalni detajl, kjer smo srečali večjo skupino avstrijskih planincev, ki so že sestopali.
Po razmetanih granitnih skalah smo dosegli sedlo Staniskascharte (2930 m) in tu zavili proti vrhu. Čakalo nas je še 300 metrov poplezavanja po granitu.
Po mestoma precej zračnem grebenu smo po petih urah in pol dosegli vrh. Hochschober je čudovit razglednik a tokrat zaradi oblačnosti temu žal ni bilo tako.
Nič hudega, važno, da ni kazalo na dež. Imeli smo možnost, da bi sestopili na drugo stran in od koče naredili krožno turo.
A bili smo kar velika skupina, pa tudi od ostalih ni nihče sestopal na drugo stran. In tako smo se držali smeri pristopa.
Previdno smo sestopili skalnem grebenu in potem naprej proti koči, kjer se odločimo, da si kar tu omislimo kosilo, saj bi bili povsod drugje precej pozni.

Sledi še ura in pol sestopa do parkirišča, kjer zaključimo dolgo in zahtevno ter tudi zelo lepo turo. 

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Marjan

Relive

 


Porze / Cima Palombina, 25. 7. 2024

PD Rašica
udeleženci: Janez, Marjan, Viktor, Marko, Katja, Miro, Srečo
povprečna starost udeležencev: 62 let, 3 meseci, 12 dni

trajanje: 6 h 30 min
višinska razlika: 1050 m
dolžina: 11 km


Tokratni cilj sedemčlanske ekipe PD Rašica je bil 2599 m visoki Porze / Cima Polombino v zahodnih Karnijskih Alpah.

Zaradi dolge poti smo se že v jutranji temi odpeljali preko Korenskega sedla na Koroško, proti Šmohorju in naprej preko Koče - Mute do Obertilliacha, kjer je bilo naše izhodišče.  

Parkirali smo na lepo urejenem in ograjenem parkirišču. Vozili smo se tri ure in pol skupaj s postankom za jutranjo kavo. Pred nami je bila široka pašna planina, kjer smo ob zvonenju kravjih zvoncev začeli naš pohod.

Ob jezeru je bilo zelo močvirnato, zaradi več pritokov, in tudi zgaženo od živine. Sledili smo markacijam po slabo vidni stezi, v nadaljevanju pa prišli na dobro uhojeno pot po travnatem terenu, posejanim s štrlečimi skalami in otočki rododendrona.

Prava planinska idila. Malo višje se priključi steza od koče Porzehütte. Z višino je bila trava vse večja in gostejša, pod nami pa lep pogled na jezero in naše izhodišče.

Prišli smo na bolj strm teren, vmes malo položnejši in spet strmina na greben, na sedlo Porzescharte / Passo di Cima Vallona (2363 m). Tu poteka meja med Avstrijo in Italijo. Z obeh strani pride na sedlo več poti.

Trave ni več, pred nami je le skalnata glava gore, odprl pa se je lep razgled na italijansko stran. Nekoliko smo se ustavili in pripravili na ferato.

Začeli smo po južni italijanski strani, pa zopet prehod na severno avstrijsko stran po z jeklenicami dobro zavarovani poti preko prepadnih delov in strmih vzponov. Debele in zelo napete, dobro učvrščene jeklenice dajejo občutek varnosti.

Pred vrhom smo prešli še enkrat na južno stran in po njej prišli na 2599 m visoki vrh Porze / Cima Polombino. Hodili smo 3 ure in pol. Gora ima dva vrhova, ki sta blizu drug drugemu.

Eden je italijanski, drugi je mejni z vdolbeno kaverno, kar pomeni, da so tudi na tej višini v prvi svetovni vojni potekali vojaški spopadi. Tudi ostanki bodeče žice ob poti spominjajo na tiste čase.

Na vsakem vrhu stoji križ. Italijanski je manjši, improviziran. Pooblačilo se je in okoliški vrhovi se niso videli, zato pa je bilo vreme prijetno za hojo, brez vročine.

Kot ponavadi se tudi tokrat nismo vračali po isti poti, ampak smo se spuščali po južni, italijanski strani. Na severni strani je bilo polno rdečega rododendrona, na južni pa plantaža rumenih rožic. Vodnik je vedel, da je to zdravilni ranjak.

Po strmem kamnitem spustu smo tudi tu prišli do ferate, ki je malo daljša od one pri vzponu, pa tudi malo zahtevnejša. Vendar smo jo brez težav obvladali.

Po ferati smo zapustili skalovje in se v serpentinah spuščali proti sedlu, na katerega smo se morali povzpeti za smer proti Porzehütte in našemu izhodišču. Na sedlo pripelje tudi cesta, ki oskrbuje kočo.

Ta se spušča v dolgih serpentinah, mi pa smo jo prečkali in po bližnjici kmalu prišli do koče. Bil je čas za malo daljši odmor in pivo po gorsko sprejemljivi ceni 5,30 €. Od tod  do izhodišča pa je le še 30 minut strmega spusta.

Turo smo zaključili v 5 urah in pol, analizirali pa v gostilni Martin v Kranjski gori.

Spisal Janez


 

Fotografije Marjan

 

 

Punta San Matteo in Palon de la Mare, 19. - 22. 7. 2024

udeleženci: Srečko, Marjan, Žiga, Andreja, Silvo, Andreja, Milena, Anka, Klavdija, Tomaž, Matjaž, Nataša, Ana
povprečna starost udeležencev: 56 let, 4 meseci, 3 dni

petek, 19. 7. 2024

Monte Scorluzzo 3084 m,
Filone del Mot 2773 m

trajanje: 4 h 30 min
višinska razlika: 700 m
dolžina: 10,6 km

Po dveh letih smo se vrnili v Narodni park Stelvio. Punta San Matteo nam je takrat vzbudila toliko pozornosti, da smo se jo tokrat odločili obiskati. Ker pa je do tja precej vožnje, smo vse skupaj zapakirali v 4-dnevni izlet.

V petek ob 3h zjutraj smo krenili na pot. Prvi cilj je bil prelaz Stelvio (2760 m) in do tja smo skupaj z vsemi postanki potrebovali slabih 8 ur. Prelaz Stelvio je bil med letoma 1861 in 1915 mejni prehod med  kraljevino Italijo in Avstro-Ogrsko monarhijo.

Med letoma 1915 in 1918 pa je bil tu začetek tirolske, ta predel fronte pa se imenuje tudi ortlerska fronta. In naš cilj je bila krožna tura po sledeh  prve svetovne vojne. Najprej smo se povzpeli na stranski vrh direktno nad prelazom, nekakšen mali Scorluzzo.

Nato je sledil vzpon na Monte Scorluzzo. Tega so takoj na začetku sovražnosti v maju 1915 zasedli Italijani. V noči na 4. junij 2015 pa se je žandarmerijski stotnik Andreas Steiner odločil za podvig, ki bo pomembno vplival na potek vojne na ortlerski fronti.

Brez odobritve nadrejenih je s približno 40 možmi Italijane potisnil z vrha Monte Scorluzzo, ki je do konca vojne ostal v avstrijski lasti.

Mi pa smo morali na vrhu sprejeti odločitev, krožna tura, da ali krožna tura ne. Napovedana je bila velika verjetnost popoldanskih ploh, ura pa je bila že nekaj čez 12.

Vseeno se odločimo za nadaljevanje krožne poti. Po grebenu Filone dei Mot smo se spustili do mesta, kjer je prvi italijanski položaj oziroma opazovalnica.

Na poti so info table z zanimivimi informacijami iz časov fronte. Zanimiva je zgodba o tem kako so Avstrijci 5 mesecev kopali 1,5 km dolg tunel v ledeniku, do vrha Hohe Schneide / Monte Cristallo (3434 m).

Na dan so izkopali 10 m tunela in imeli vsak dan daljšo pot za odlaganje materiala. Brez vednosti Italijanov so prišli vse do italijanskih položajev in 17. marca z jurišem zavzeli vrh.

A to je pomenilo le to, da so bili Avstrijci in Italijani tu do konca vojne le nekaj metrov narazen in anekdote pripovedujejo o bratstvu posadk na vrhu, ki je včasih privedlo do izmenjave hrane.

Glavna atrakcija naše poti pa je bila italijanska vojaška vasica, ki jo nekateri imenujejo italijanski Machu Picchu. Res zgleda atraktivno zaradi lepo ohranjenih zidov stavb, lesene strehe, okna in vrata pa so seveda že zdavnaj strohneli.

Spustili smo se do planine Scorluzzo, potem še malo navkreber nazaj do prelaza in ravno do začetka popoldanskih ploh končali s turo. Z vožnjo smo nadaljevali v Bormio in od tam še na prelaz Gavia ((2618 m).

Če je Stelvio drugi najvišji prelaz v Alpah, je Gavia šesti najvišji prelaz v Alpah, v Vzhodnih Alpah pa sta prvi in drugi najvišji prelaz.

Mi smo se tu le malo razgledali potem pa se vrnili dva kilometra nazaj do koče Berni, kjer smo imeli prenočišče.


 

Fotografije Tomaž, 1. dan

Fotografije Marjan, 1. dan

Fotografije Matjaž, 1. dan

Fotografije Srečko, 1. dan

Relive, 1. dan



sobota, 20. 7. 2024

Rifugio Berni 2541 m,
Punta San Matteo 3678 m,
Rifugio Branca 2487 m

trajanje: 10 h 30 min
višinska razlika: 1700 m vzpona, 1350 m sestopa
dolžina: 17,2 km


Po zajtrku smo krenili na prvo ledeniško turo našega potovanja. Prvi del poti nam je bil že poznan, ko smo pred dvema letoma tu hodili na Cimo Vallumbrino (3222 m).

Višje smo se odcepili od te poti in krenili levo proti ledeniku Dosegù. Na ledeniku smo formirali ledeniški navezi in sprva še v soncu nadaljevali.

Kmalu pa nas je zagrnila megla in nas spremljala ves preostali vzpon. Poznalo se je, da je sobota, saj na ledeniku nismo bili sami.

Po veliki ledeniški planoti smo se zlagoma vzpenjali proti sedlu med Cima Dosegù (3560 m) in Punto San Matteo.

Strmina je pod sedlom precej narasla, glavni detajl pa pride malo nad sedlom. Tu je 20-metrski žleb z naklonom 45°.

Sneg je bil odličen in v žlebu ni bilo težav. Žleb se konča s sedelcem, kjer se po skalah prestopi na ozek snežni greben, ki se kmalu razširi in z zaključno strmino pripelje na vrh.

Pet ur in pol smo potrebovali od koče do vrha. Žal nismo bili nagrajeni z razgledi, okoli nas je bila le megla.

Tudi Punta San Matteo je bil bojišče v prvi svetovni vojni. Ob koncu le-te poleti in jeseni 1918, so se Italijani in Avstrijci večkrat izmenjali na vrhu.

Po pol ure smo zapustili vrh. Previdno smo opravili z žlebom in se na sedlu spet navezali ter sestopili po ledeniku. Vreme se je med tem popravilo in posijalo je sonce.

Po devetih urah in pol smo bili nazaj v koči a programa še ni bilo konec. Privoščili smo si kosilo, se poslovili od prijazne koče nato pa smo se zapeljali do Santa Caterine.

Tu smo zavili v stransko dolino Forni in po njej po ozki cesti do parkirišča na 2140 m. Oprtali smo si težke nahrbtnike, čakalo nas je 350 m  vzpona do koče Branca.

Pred nami se je odpiral razgled na ledenik Forni, ki sega tudi do vrha Punte San Matteo. Vrh smo sedaj videli od zadaj, 180° zasukan glede na naš vzpon.

V uri smo bili v koči, kjer smo se namestili za dve noči.


 
 
 



nedelja, 20. 7. 2024

La Guglie 2463 m,
Sentiero Glaciologico del Centenario

trajanje: 4 h 50 min
višinska razlika: 600 m
dolžina: 10 km


Ta dan smo imeli na sporedu lažji program. Malo zaradi možnosti popoldanskih ploh in neviht, predvsem pa zaradi utrujenosti. Zato smo imeli zajtrk šele ob 7h.

Za zajtrke skrbi oskrbničin vnuk. Ta pri večerji ponuja dva termina zajtrka. Ker je bila v koči večja skupina, ki je imela danes neko izobraževanje na terenu, je bil prvi termin ob 4h in drugega smo določili mi ob 7h.

Po zajtrku smo tudi mi odšli na teren. Naš cilj je bila krožna Ledeniška pot stoletnice (Sentiero Glaciologico del Centenario). Nadelana je bila leta 1995 ob stoletnici ustanovitve Italijanskega ledeniškega komiteja (Comitato Glaciologico Italiano).

Za začetek smo šli vse do jezika ledenika Forni. Ledenik je eden večjih v Italiji. Zaradi podnebnih sprememb se vse bolj umika, od leta 1860 se je umaknil že za 2 km.

Od jezika ledenika smo se vračali ob ledeniškemu potoku Frodolfo. To je bolj reka, saj taljenje ledenika sprošča ogromne količine vode. Mimogrede smo pobrali še neizrazit dvatisočak Le Guglie.

Tudi na drugo stran, proti dolini, so bili krasni razgledi. Lepo se je videl greben med dolinama Forni in Zebru z glavnim tritisočakom Monte Confinale (3370 m).

Desno od grebena se je s svojo izstopajočo obliko kraljeval Königspitze / Gran Zebru (3851 m), še bolj desno pa Monte Cevedale (2769 m) in Zufallspitze / Cima Cevedale (3757 m), ki smo ju obiskali leta 2014.

Nadaljevali smo čez tibetanski most pod katerim v brzicah dere potok Frodolfo. Ogledan smo imeli še en dvatisočak, L'Isola Persa (2794 m). Od vse kartografije, ki smo jo imeli, ima pot nanj vrisano le Kompass.

Poskusili smo, kjer je predviden odcep, pa poti v naravi ni. Nič ne de, nadaljevali smo po ledeniški poti, ki se je sedaj začela spuščati po travnikih polnih cvetja.

Malo pred našim parkiriščem smo spet zavili navzgor. Do tu nekje je segal ledenik Forni leta 1860. Ob potoku smo se vzpeli nazaj do koče in zaključili današnjo turo.

Ker je bila ura ravno primerna smo si omislili kosilo. Kulinarika v koči je bila odlična, koča pa polna dnevnih gostov. Med večerjo pa ni bilo več včerajšnjega vrveža, poznalo se je, da je nedelja.

Nas je čakalo barantanje za prvi termin zajtrka, mi smo ga želeli ob 4h, skupina Nemcev pa ob 5.30. Zajtrk manager je hodil do njih in do nas in na koncu smo se srečali na sredini, zajtrk ob 4.45.


 


ponedeljek, 22. 7. 2024

Palon de la Mare 3703 m

trajanje: 10 h 20 min
višinska razlika: 1250 m vzpona, 1600 m sestopa
dolžina: 14,5 km


Plan je bil Monte Vioz (3645 m). Ta je z juga dostopen v kopni varianti, tu s severa pa v ledeniški. Pred dvema letoma smo se morali kopnemu dostopu odpovedati zaradi vremena.

Po zajtrku smo krenili na pot. Del poti ob ledeniški moreni smo imeli enak, kot včeraj. Višje smo včeraj zavili proti jeziku ledenika, danes pa smo nadaljevali navzgor po moreni in potem po strmem pobočju do razcepa poti.

Levo gre pot na Palon de la Mare in desno za Monte Vioz. Nadaljevali smo desno in strmo navzgor vse do jezika ledenika Palon de la Mare. Tu bi morali čez ta jezik in potem v steno po kateri se pride na zgornji del ledenika Forni.

Stena je bila kar pokonci, v njej vrvi za varovanje. Ker je ponoči deževalo je bila stena mokra in ker smo imeli lažjo rešitev, je bilo na hitro odločeno; Monte Vioz odpade, gremo na Palon de la Mare.

Ne vem, če smo že kdaj prej med turo na 3000 m zamenjali hrib na katerega gremo. Po ledeniku smo hitro prišli do običajne smeri, ki vodi od odcepa za Palon de la Mare.

Po sprva položni ledeniški planoti je sledil strmejši del, a je bila lepo urezana gaz z desne proti levi. Zgoraj je spet sledila ledeniška planota, vse do vznožja vršnega dela.

Strmo smo se povzpeli na greben in po njem na vrh, ki je za skoraj 60 m višji od prvotno planiranega. Vreme smo tokrat zadeli in bili nagrajeni s čudovitimi razgledi.

Vzdušje je bilo kar malo evforično. Ženski del ekipe je celo zapel in zaplesal. Skupaj z nami so na vrh prišli tudi skupina Nemcev z zajtrka in skupaj smo uživali v prekrasnem dnevu na 3703 m.

Palon de la Mare je tako postal Cima Coppi, najvišja točka potovanja. Res lepa višina, čeprav sam vrh deluje kot Veliki vrh ali pa Kofce gora v grebenu Košute.

Sestopili smo nazaj do koče in si pred vožnjo domov kar tu privoščili kosilo. Še sestop do parkirišča in potem dolga vožnja domov z nekaj postanki.

Prvega smo imeli na prelazu Stelvio. Prelaz je bil 11-krat Cima Coppi kolesarske dirke  Giro di Italia, nazadnje leta 2020. Tudi letos bi moral biti a je bila zaradi snega trasa 16. etape spremenjena.

Cima Coppi je tako četrtič postal prelaz Sella v Dolomitih, največkrat pa je ta naziv, ki se podeljuje od leta 1965 pripadel prelazu Pordoi, prav tako v Dolomitih in sicer 14-krat.

Še dobrih 7 ur od prelaza Stelvio in bili smo doma. Spet nam je uspelo odličo ledeniško potovanje.

Spisal Tomaž