Hochschober, 27. 7. 2024

Hochschoberhütte 2322 m, Hochschober 3242 m PD Rašica udeleženci; Domen, Srečko, Martin, Natalija, Gordan, Nuša, Marjan, Anka, Damjana, Tomaž, Miro, Matjaž, Srečo, Anita trajanje: 11 h 20 min višinska razlika: 1620 m dolžina: 16,7 km

Spet smo odšli na enodnevno turo na tritisočak v Visokih turah. Tokrat je bil na vrsti Hochschober, četrti najvišji vrh skupine Schober in vrh, ki je skupini dal ime.
Zgodaj zjutraj smo krenili iz Ljubljane in ob pol osmih zjutraj začeli s turo na parkirišču Leibnitzbachbrücke, ki ga poznamo že s ture na Hoher in Niederer Prijakt.
Po pašnih planinah im skozi gozdove iglavcev smo potrebovali slabi dve uri do hoče Hochschoberhütte. Tu smo že uzrli naš vrh, ki se dviga visoko nad kočo.
Nadaljevali smo proti severu, mimo jezera Schoberlacke (2515 m). Čez snežišče smo dosegli prvi skalni detajl, kjer smo srečali večjo skupino avstrijskih planincev, ki so že sestopali.
Po razmetanih granitnih skalah smo dosegli sedlo Staniskascharte (2930 m) in tu zavili proti vrhu. Čakalo nas je še 300 metrov poplezavanja po granitu.
Po mestoma precej zračnem grebenu smo po petih urah in pol dosegli vrh. Hochschober je čudovit razglednik a tokrat zaradi oblačnosti temu žal ni bilo tako.
Nič hudega, važno, da ni kazalo na dež. Imeli smo možnost, da bi sestopili na drugo stran in od koče naredili krožno turo.
A bili smo kar velika skupina, pa tudi od ostalih ni nihče sestopal na drugo stran. In tako smo se držali smeri pristopa.
Previdno smo sestopili skalnem grebenu in potem naprej proti koči, kjer se odločimo, da si kar tu omislimo kosilo, saj bi bili povsod drugje precej pozni.

Sledi še ura in pol sestopa do parkirišča, kjer zaključimo dolgo in zahtevno ter tudi zelo lepo turo. 

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Marjan

Relive

 


Ni komentarjev:

Objavite komentar