Planjava, 1.8.2014

Planjava 2392 m čez Repov kot in Planjavske zelenice

udeleženci: Janez, Slavko, Nevenka, Mateja, Tomaž, Robert
trajanje: 7 h
višinska razlika: cca 1450 m


Osem let mineva (29. 07. 2006) odkar smo v Kamniških Alpah izgubili prijatelja, tako da je današnji vzpon na Planjavo potekal mimo Čevlove skale, mesta kjer je prehitro zaključil svojo pot naš kamerat.




Zbor ob petih na Brodu, jutranja kavica na OMV bencinski črpalki ob Kamniški obvoznici ter “šlepanje” z avtomobilom na Jermanco so osnovni podatki za jutranje poročilo.





Petnajst minut čez šesto smo se odpravili po standardni poti za Kamniško sedlo našemu cilju naproti. Na razpotju V Klinu smo zavili desno v dolino Repov kot. Po uri in pol hoje smo prišli do razglednika kjer se desno nadaljuje na Srebrno sedlo, levo pa na razglednik, naprej do Čevlove skale in od tam naprej na Planjavske zelenice.

Po postanku pri Čevlovi skali smo pot nadaljevali proti našemu cilju. Sonce je le počasi sušilo mokro travo in močilo naša čela, medtem ko smo se vzpenjali po Planjavskih zeleniceh. V daljavi malce nad nami nam je gams demonstriral gibanje lokalni frajerjev tod okoli.

Za približno sto višinskih metrov strmine je porabil toliko kot porabi treniran tekač za sto dolžinskih metrov. Jap, definitivno je naredil močan utis na nas in poredalčkal človeško vrsto med precej štoraste, takorekoč neuporabne za tovrstno raboto.

Kakorkoli že, po treh urah in pol smo prišli na Planjavo. Sončno vreme brez vetra nas je na vrhu zadržalo dalj časa. Siti in odžejani smo tehtali med sestopom čez Srebrno sedlo ali pa sestopom na Kamniško sedlo. Glede na to, da smo čez Srebrno sedlo hodili že vsi večkrat, na Kamniškem sedlu pa že dolgo ni bil nihče (razen pozimi ko je koča zaprta) smo se odločili za sledjega.

Ob 11.20 h smo že sedeli pred kočo na Kamniškem sedlu. Popili smo pijačo, prečili pobočje do melišča pod ostenjem Planjave in se ekspresno spustili na Pastirce. Velja omeniti, da smo na melišču poleg sestopa doživeli tudi ekspresno hitro svinjanje hlač do kolen. Sledil je še sestop do avtomobilov parkiranih na Jermanci in analiza ture Pri Juriju.

Spisal Robi




Ni komentarjev:

Objavite komentar