Monte Dagn, Monte Rossa, Monte Taièt, 5. 12. 2015

Monte Dagn 965m,
Monte Rossa 1369 m,
Monte Taièt 1369 m

PD Celje - Matica
udeleženci: Marlenka, Jana, Marjan, Emil, Franc H., Franc K., Marjana, Marija, Bojan, Peter P., Tone, Lidija, Smiljan, Silvo, Tomaž, Irena, Slavko, Polde, Peter Z.
trajanje: 7h 30 min
višinska razlika: cca 1150 m
dolžina: 14,8 km


Tokrat sem se pridružil PD Celje - Matica. Cilj izleta je bil balkon Furlanije, precej neznani greben Monte Rosse, ki se dviga skoraj direktno iz Furlanske nižine.

Malo čez šesto uro so nas štiri iz ljubljanskega konca pobrali v Mostah pri Komendi. Sedli smo v povsem nov 20 sedežni avtobus in se odpeljali proti Italiji.





Pri Trbižu smo skočili na avtocesto proti Udinam in jo zapustili v izvozu za Gemono oziroma Humin. Po lokalnih cestah smo se pripeljali do vasice Pradis di Sopra in se spustili do prelaza Val da Ros.

Na prelazu je italijansko vojaško pokopališče, ki ohranja spomin na 98 padlih alpincev 5. in 6. novembra 1917 med umikom s soškega bojišča. Nedaleč stran stoji še avstrijsko pokopališče z žrtvami iz enot lovskega bataljona, ki jim je poveljeval takrat nadporočnik Erwin Rommel.




Iz izhodišča smo se usmerili na pot 821, ki poteka po stranskem grebenu in nas je pripeljala do vrha Monte Dagn.

Z vrha smo se spustili na sedlo  Cuel de la Siere/Sella Dagn. Nadaljevali smo proti zahodu, po tako imenovanih spodnjih policah, Cengla Bassa. Te potekajo pod celim grebenom Monte Rosse.

Višje v grebenu potekajo tudi zgornje police,  Cengla Alta, ki pa so neoznačene in zahtevnejše. Naše spodnje police so se vile mimo divjih grap. Ko se je pridružila pot iz Pian di Gerchie smo se po njej vzpeli na sedlo Cuesterelde na koncu glavnega grebena Monte Rosse.



Kmalu smo zapustili markirano pot in po robu grebena preko stranskih vrhov prišli do vrha Monte Rosse, kjer stoji križ. Vreme kičasto, razgledi enkratni. Le proti jugi so bile meglice in  morje se ni videlo.

Nadaljevali smo naprej proti vzhodu in kmalu prišli še na Monte Taièt. Od tu počasi zapustimo greben in se spet pridružimo markirani poti 821 do sedla Forchiazze kjer spet stopimo na pot 821, po spodnjih policah.

Tik pred mrakom smo nazaj na Sella Dagn, kjer smo se razdelili na dve skupini. Prva se je spustila po poti kolovozu, druga pa po poti pristopa, čez Monte Dagn. Pri italijanskem pokopališču smo se spet združili in šli po cesti do avtobusa, ki nas je čakal v Pradis di Sopra.



Ker je moral zaradi zakonskih omejitev avtobus 9 ur stati, smo višek časa izkoristili za pokušino odličnega domačega vina nekaterih udeležencev.

Sledila je vožnja domov z vmesno analizo ture v Aljažu. In spet vožnja, do Most pri Komendi, kjer smo se mi štirje poslovili. Krasna tura.


Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar