Vette Scabre, 6.11.2021

Capanna Brunner 1.432m
Škrbina v policah / Forcella delle Cenge  1.820m
Vette Scabre 1.787m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Matjaž, Gašper, Nevenka, Sašo, Klavdija, Marjan, Jana, Antonija, Tomaž, Milena, Deja, Aleš,
trajanje: 8h
višinska razlika: cca. 1.100m
dolžina: cca. 9km


Zaradi snežnih razmer v visokogorju prvotno planiran izlet v Furlanske Dolomite ni bil izvedljiv in je bilo treba določiti nadomestno turo.

Za naš cilj smo si tokrat izbrali manj znane vrhove Vette Scabre nad Rabeljskim jezerom. Ti vrhovi nimajo uradnega slovenskega imena, zato smo Robate glave, kot jih poimenuje Mojca v Planinskem vestniku, takoj vzeli za svoje.

Tem neizrazitim in z ruševjem poraslim vrhovom pa kljub bližini višjih in bolj postavnih sosedov ni treba zardevati. Pogled na spletno kamero na Višarjah dan pred turo kaže, da bo nekaj snega tudi na našem koncu.

Kljub temu ostanemo pri prvotnem načrtu, in sicer krožni turi iz Belih vod do topa pri jezeru. Že sam obisk doline Belega potoka / Rio Bianco je vedno praznik. Za nas je bil ta dan še toliko bolj poseben, saj je bila z nami tudi slavljenka Klavdija.

Medtem ko smo nekateri peljali logistiko do surf centra, so drugi nabirali moči za turo, tokrat kar s torto. Strma pot 625 mimo slikovitih brzic in tolmunov v dobri uri pripelje do neoskrbovane koče Brunner.

Od koče se pot nekoliko spusti proti vzhodu in prečka potok. Čez najbolj strmo pobočje je v pomoč nekaj jeklenic. Dih jemajoči razgledi so enkratni. Zdi se, da je tudi narava nadela svoja najlepša praznična oblačila.

Zlatorumeni macesni, ki  že izgubljajo svoje okrasje, ledene sveče in bleščeči, zasneženi vrhovi so naši tihi sopotniki. Popolno idilo moti edino veter, a k sreči se mu pot večkrat umakne v zavetrje.

Prvi trši oreh nas čaka pri sestopu v senčno Škrbino v policah  /  Forcella delle Cenge. S suhim snegom poprhani stopi zahtevajo še dodatno previdnost. Na škrbini si ogledujemo grapo, ki pelje na Visoko polico / Cima delle Cenge.

Le kje so že tisti časi, ko smo bili gor, prav tako z gorniško. Od takrat so tudi naše glave postale bolj robate. Z nostalgijo se spominjamo Nevenkine prve ture z nami. Ja, to so bili časi, ko je bil obisk nežnejšega spola na gorniški skupini sila redek.

Saj ne, da dedci ne bi bili čedni, le njihovemu tempu je bilo težko slediti. Tako je veljalo tisto znano reklo, »da gre planinka samo trikrat na gorniško. Prvič, zadnjič in nikoli več«.

Malo se okrepčamo ter opremimo z derezami in cepinom, saj nas je čakal zasnežen spust v krnico, do odcepa lovske stezice. Razmere so bile zahtevne, snega je bilo malo, »ne tč, ne mš«.

Mestoma suh, nepredelan in napihan sneg, poledenele trave, ali pa spihani, kopni skalni stopi so narekovali previden sestop. Pri možicu za odcep lovske stezice naredimo krajšo pavzo.

Med na frišno porezanem ruševjem nadaljujemo po lepo sledljivi stezici. Naš cilj je bil jugovzhodni, nižji vrh, zato se usmerimo v levo grapo. Tudi tu so nas pričakale zahtevne razmere, pri izstopu iz grape pa mestoma kopen, trd in pomrznjen grušč.

V labirintu ruševja smo po nekaj poskusih le prišli do avstroogrske opazovalnice na vrhu. Zatopljene v razglede in fotografiranje, nas Matjaž preseneti s penino. Ob zdravici zapojemo Vse najboljše, draga Klavdija.

Sestop po vetrovni grapi je še zahtevnejši, kopni grušč v zgornjem delu je tudi sitno krušljiv, zato se padajočemu kamenju ni mogoče izogniti. Na kratkem detajlu nam je v pomoč uporabna tanka vrvica.

Nižje v krnici, na mestu kjer se začne ruševje, zapustimo stezico in se po levem robu spustimo do vodnega zajetja. Le tega prečkamo, udobna stezica pa nas skuša zavesti na markirano pot v Rabelj.

Še pravočasno opazimo njeno namero in poiščemo odcep stezice, ki je lepo sledljiva ob levi strani struge. Dostavi nas do topa, od koder se vrnemo na jutranje izhodišče, kjer nas čaka praznična gostija.

Vse najboljše, Klavdija, voščimo še enkrat, še na mnoga skupna gorniška doživetja. A mrzel veter nam ne dovoli daljšega praznovanja, zato se preselimo na toplejšo lokacijo k Danici v Dovje, kjer veselo zaključimo praznično soboto.

Spisal Marjan

 

Fotografije Marjan

Fotografije Gašper

Fotografije Matjaž

Fotografije Tomaž

Relive

Ni komentarjev:

Objavite komentar