Sljeme, 4.12.2021

Planinarski dom Ivan Pačkovski 957 m,
Sljeme 1.033 m

Planinsko društvo Rašica
udeleženci: Janez, Jana, Marjan, Ljuba, Neža, Ksenja, Irena, Dunja, Ivan, Robi, Katja, Tomaž, Jasna, Branko
trajanje: 6 h 20 min
višinska razlika: cca. 900 m
dolžina: 16,8 km

Odpravili smo se na Sljeme nad Zagrebom, najvišji vrh Medvednice. Sljeme je leta 2011 že bilo na programu PD. Razlog za ponovitev pa je bila združitev pohoda z obiskom zagrebškega adventnega sejma.

Ob pol šestih zjutraj smo se odpeljali iz Ljubljane. Obred jutranje kave smo opravili v motelu Deteljica na izvozu Dobruška vas. Nadaljevali smo proti meji in brez problemov vstopili na Hrvaško.

Čez cel Zagreb smo se zapeljali do predmestja Gračani in ugotavljali kako pametno nas vodi Google, na nekaj mestih je bila cesta komaj dovolj široka za naša kombija.

Parkirali smo na parkirišču pri Žičari Sljeme. Žičnica je povsem nova, tako nova, da niti še obratovalnega dovoljenja nima. Turo smo začeli po za promet zapri cesti in skozi krajši tunel.

Ta je bil zgrajen kmalu po 2. svetovni vojni in je bil del nikoli dokončane zamisli o povezavi Zagreba s Hrvaškim Zagorjem skozi Medvednico.

Nato smo nadaljevali po poti številka 18 oziroma po Bikčevičevi poti. Spodaj kopna pot je višje postala zasnežena in zaradi velikega števila obiskovalcev precej shojena in ledena.

Zato smo si nadeli male dereze in nadaljevali v čedalje lepši zimski idili. Pri planinskem domu Ivan Pačkovski smo naredili postanek za čaj in štrudl.

Nadaljevali smo na vršni greben Medvednice in mimo nižjega stolpa in smučišča prišli do vrha Sljemena in velikanskega, 169 m visokega RTV stolpa.

Snežno idilo je nekoliko motil veter, ki je vlekel čez greben, zato smo se umaknili v zavetje ene od koč na vrhu. Po postanku smo sestopili po drugi poti, št. 15, ki večkrat preči cesto, ki pelje na vrh Sljemena.

Nižje smo se priključili Leustekovi poti in po njej, tokrat nad tunelom prišli nazaj do parkirišča ob spodnji postaji žičnice na Sljeme.

Izleta pa še ni bilo konec. Preoblekli smo se in za postajo žičnice poiskali končno postajo tramvaja št. 15. Ta vozi do naslednje končne postaje, Mihajlovca, kjer smo prestopili na tramvaj št. 14 in se odpeljali do trga bana Jelačiča.

Sprehodili smo se po stojnicah zagrebškega adventnega sejma in poskusili kuhano vino. Nato smo se spet vkrcali na tramvaj št. 14 in kmalu doživeli prigodo, da je moral cel tramvaj izstopiti, ker se je bodisi šofer bodisi kretnice odločile, da tramvaj ne gre na Mihajlovac.

Vkrcali smo se na naslednjo 14-ko in nato 15-ko, potem pa se s kombijema odpeljali v Slovenijo. Skozi Zagreb smo tokrat raje gledali table kot pa Google. Analizo ture smo opravili v gostilni Rorman v Tomažji vasi.

Spisal Tomaž

Fotografije Tomaž

Fotografije  Marjan

Relive

Ni komentarjev:

Objavite komentar