Panoramska pot Čemšenik, 12.6.2021

Javorov vrh 1.434 m,
Potoška gora 1.283 m,
Baba 1.119 m,
Planinski dom Čemšenik 835 m

PD Rašica
udeleženci: Kristina, Simona, Bogdan, Katarina, Jan, Mitja, Marko, Vasja, Milena, Robi, Tomaž, Deja
trajanje: 7 h 30 min
višinska razlika: cca 1.050 m
dolžina: 15 km

Tura na Dom na Čemšeniku in okolico je bila planirana že v drugi polovici aprila. Ker pa je zaradi epidemije program društva prilagojen, je izlet na vrsto prišel v juliju.

12 se nas je nabralo za turo. Po jutranji kave na Voklem smo se zapeljali v dolino Kokre. Avtomobile smo parkirali pri transformatorju. Prvi del poti gre po asfaltni cesti.

Ta kasneje makadamska in ko prvič zavije čez potok Čemšenik se od nje odcepi cesta do planinskega doma. Mi smo nadaljevali po glavni cesti, saj je bila naš cilj panoramska pot.

Po makadamski cesti smo hodili vse do kmetije Krems. Od kmetije smo nekaj časa nadaljevali po kolovozu. Ta se konča pri prvi tabli za panoramsko pot. Panoramska pot poteka pod Javorovim vrhom in je na predelih kjer ne poteka v gozdu res zelo panoramska.

Vmes se ji priključi varianta iz planinskega doma, višje pa sta na razglediščih postavljeni dve klopci. Ko smo se priključili glavni markirani poti smo po njej nadaljevali do sedla med Potoško gor in Javorovim vrhom.

Najprej smo skočili na Javorov vrh, najvišjo točko današnjega izleta. Po daljšem postanku smo se spustili nazaj na sedlo in se vzpeli še na Potoško goro. Še tretjič smo skočili do sedla in se po njem spustili do nemarkiranega odcepa za Babo.

Lepa pot po grebenu nas je kmalu ponovno priključila na panoramsko pot, ki nas je pripeljala do Babe. Prej lepo vreme se je medtem malce sfižilo a padavin ni bilo.

Sestopili smo do planinskega doma in si privoščili kosilo. Dobro podprti smo sestopili proti izhodišču in na koncu uporabili še bližnjico ob potoku Čemšenik.

Analizo ture smo si omislili v lokalu pri bencinskem servisu v Tupaličah. Tu smo izvedeli, da so imeli kar lepo ploho. No mi smo jo le malo stran odnesli popolnoma suhi.

Po analizi smo se odpeljali nazaj v Ljubljano in se poslovili z obljubo, da se vidimo na naslednji turi v Gorskem Kotarju.

Spisal Tomaž

 

Fotografije

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar