Grebensko prečenje Košutnikov turn - Tolsta Košuta, 25.6.2021

Košutnikov turn 2133 m,
Gamsovke 2065 m,
Obliči 2026 m,
Obliči - vzhodni vrh 2005 m,
Tolsta Košuta 2057 m

udeleženci: Janez, Kristina, Stojan, Melita, Marko, Roman, Tomaž
trajanje: 7 h 30 min
višinska razlika: cca 1150 m
dolžina: 10,5 km


Na praznični petek smo se odpravili na atraktivno grebensko prečenje. Sam sem tu že bil leta 2014, za ostale udeležence je bilo prvič. Parkirali smo pod planino Dolga njiva in se sprehodili do planine.

Po markirani poti smo se vzpeli na Košutnikov turn in se dvajset do devetih že sončili na vrhu. Po kratki pavzo smo začeli s prečenjem grebena.

Precej krušljiv je prvi del, zato je bila potrebna skrajna previdnost. Malo po strmi južni strani, malo pa po ostrem grebenu smo napredovali do 10 meterskega strmega stolpa, kjer je treba preplezati konkretno dvojko.

Skala je tu najboljša na celem prečenju zato s plezanjem ni nobenih problemov. Nadaljevanje je spet krušljivo in mestoma zelo zračno.  Gor in dol čez grbine in škrbine smo napredovali vse do stre skalne zapore, zadnjega tehničnega detajla grebena.

S pomočjo vrvi smo zaporo plezali navzdol in se sprehodili do vrha Tolste Košute. Tri ure smo potrebovali za prečenje grebena.

Sestopili smo na planino Zgornje Dolge njive in nato do Spodnje Dolge njive, kjer smo si privoščili postanek za pijačo. Le še sestop do avtomobila nas je čakal in tura je bila zaključena.

Odpeljali smo se domov in si analizo ture omislili v Old English House v Tržiču.

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar