Grebensko prečenje Košutnikov turn - Tolsta Košuta, 20.6.2014

Košutnikov turn 2133 m,
Gamsovke 2065 m,
Obliči 2026 m,
Obliči - vzhodni vrh 2005 m,
Tolsta Košuta 2057 m,
Mala Košuta 1740 m

udeleženci: Marjan, Jani, Tomaž, Slavko
trajanje: 7 h 15 min
višinska razlika: cca 1130 m


Ker je bila v soboto otvoritev Mojčinega doma na Vitrancu, smo sklenili, da gremo v hribe prej in si za petek splanirali dopust. Cilj, grebensko prečenje od  Košutnikovega turna do Tolste Košute.

Vremenska napoved ni bila najboljša, sprijaznjeni smo bili s tem, da gremo morda le do Košutnikovega turna. Malo pod vrhom smo zgrešili pot in po malo čudni prečki prišli do vzhodne poti. Tako smo šli že pri vzponu na Košutnikov turn mimo škrbine, kjer je vstop v prečenje grebena. Na vrhu Košutnikovega turna nas pričaka sonce.

Po kratki pavzi smo se spustili nazaj do škrbine in začeli s prečenjem. Začetni del je kar krušljiv in previdno smo se prebijali naprej. Z orientacijo nismo imeli problemov. Ko je prvi zgrešil, je pravo pot našel drugi, ko je ta zgrešil, je pot našel tretji in tako smo hitro napredovali.

Kmalu smo bili pri ključnem delu poti, 10 metrski skalni stopnji druge težavnostne stopnje, ki pripelje na vrh Gamsovk. Je pa tu v celem grebenu najboljša skala, bolj problematični so tehnično lažji a krušljivi in zašodrani deli.

Vse skupaj je trajalo približno uro in  prišli smo na lažji del grebena in na vrhu Obličev smo malo pomalcali. Čez vzhodni vrh Obličev smo nadaljevali po travah do predvrha in vrha Tolste Košute.

Vreme se je že malo slabšalo, a nas to ni odvrnilo od podaljšanja ture po državni meji še na Malo Košuto. Čez Zgornjo Dolgo njivo smo sestopili na Spodnjo Dolgo njivo in se ustavili v planšariji na rehidraciji.

Sledil naj bi le še sestop do parkirišča in vožnja domov. No, med vožnjo pa smo opazili, da se peljemo čudno nizko in vsak kamenček rožlja po podvozju. Jasno, prazna guma. Neverjetno, že druga počena guma na naših turah v manj kot dveh mesecih.

Glede krivca je stvar jasna, vedno kadar gre z nami Jani se dogaja nekaj čudnega. Defekt je bil hitro odpravljen in odpeljali smo se domov. Spet kvalitetno izkoriščen dopust na lepem in divjem brezpotnem grebenu.

Spisal Tomaž






Ni komentarjev:

Objavite komentar