Vrh Brda / Cima Verde, 6.6.2014

Vrh Brda / Cima Verde 2661 m

udeleženci: Marjan G., Tomaž, Marjan Š., Nataša
trajanje: 8 h
višinska razlika: cca 1160 m


Dopustniški petek, končno. Odpravili smo se na goro v senci Montaža, Vrh Brda, z italijanskim imenom Cima Verde. Ker se je tam smučalo cca 14 dni nazaj smo računali da bo še sneg v grapi, ki pelje do vrha.
Vrh Brda je 4. najvišji vrh Zahodnih Julijskih Alp in 8. najvišji vrh kompletnih Julijcev.

Cesta na Sello Neveo je kao zaprta, čeprav se po njej vsi vozijo. Ta kao zapora je na odseku kjer so plazovi naredili precejšnjo štalo ograjam na bankinah, ki so na več mestih odtrgane. Na planini Pecol oziroma visoki planoti Montaž so zelo pononi na lansko 10. etapo Gira, ki je imela cilj prav na planini, kjer je več obeležij posvečenih temu dogodku.

V jutranjem hladu smo začeli turo, proti sedlu smo hodili po travnikih z vmesnimi snežnimi jeziki. Vse polno je bilo mladičev svizcev, staršev ni bilo videti. Verjetno so zavijali čokolado, ker je bil pač delovni dan. Po uri 40 smo prišli na sedlo Vrh Strmali / Forca dei Disteis, kjer smo imeli pavzo za malico in za montažo zimske opreme pod Montažem.Po snežišču se vzpenjamo in prečimo v smeri marikrane poti proti Pipanovi lojtri. Kmalu zagledamo cel trop kozorogovih mladičev, ki nam sledijo v varni razdalji. Za vzpon izberemo bolj levo varianto, ki ima manj prečke zato pa nekaj vmesnega kopnega in prispemo pod našo grapo. Tu vzamemo v roke še drugi cepin. Sneg je super, ravno prav pomrznjen, na senčnih delih skoraj preveč.


Grapa je dolga, vroče je kot v pečici in strmina popusti šele čisto pod vrhom, kamor pridemo po 4 urah. Ker je brezveterje si privoščimo celo uro na vrhu, kar izkoristimo za martinčkanje in razna modrovanja.

Sestopimo po isti poti, sneg se je med tem kar krepko ojužnil. Pod grapo izberemo desno varjanto ki gre malo okoli a je vsa po snegom. To pomeni daljše prečke, kar v južnem snegu ni bilo najbolj prijetno.

Ko smo mimo prepadnih sten, se na gliho spustimo po snežišču in si ogledamo ogromno skalo, ki se je to zimo odlomila in odpeljejala po snežišču. Vožnjo bo tudi še nadaljevala, ko skopni sneg pod njo ki mu sedaj dela senco.

Oglasili smo se še v planšariji na planini, kjer med drugim prodajajo tudi prav posebno pivo, v steklenici s količino buteljke. Sledila je analiza krasne ture in potem vožnja domov. Prav lepo nam je uspel tale dopustniški petek.

Spisal Tomaž
Ni komentarjev:

Objavite komentar