Špik, Frdamane police, 31.5.2014

Špik 2472 m,
Frdamane police 2284 m

udeleženci: Janez, Marjan G, Tomaž, Marjan Š., Nataša
trajanje: 9 h
višinska razlika: cca 1800 m

Izbirali smo med Veliko Martuljško Ponco in Špikom. Glede na vreme smo se na koncu odločili za Špik čez Kačji graben. Udeležba je bila tokrat manjša, Nevenka in Slavko sta šla v Slovensko, v Steno, nekaj jih je manjkalo še zaradi bolniške in piknikov.



Parkirali smo pri mostu čez Pišnico. Po pol ure hoje po ravnem se začne strm vzpon in pošteno smo zagrizli v kolena. Kopno je bilo skoraj do začetka melišč. Sneg v nadaljevanju je bil pomrznjen in kmalu smo obuli dereze.




Po snežišču se vzpnemo do krnice med Špikom in Lipnico. Nad Krnico je bil vršni del Špika v glavnem kopen, zato nas večina sname dereze. Po slabih 4 urah in pol smo na vrhu. Pomahamo Primožu na Mojčinem domu na Vitrancu in opazujemo kako se vreme fiži, od  Beljaka pa prihaja dež.

Ker piha severovzhodnik računamo, da se nas bo dež izognil, oziroma po enem od Marjanov "To gre vse mem". Dež je tudi nad Tamarjem, ta je pa že itak šel "mem". Ogledane imamo tudi Frdamane police, a se sprenevedamo, da tja sploh ne gremo, da nam je ne bi zagodel Murphy s poslabšanjem vremena.

Ker Murphy res misli, da sestopamo v dolino, se vreme izboljša in posije sonce, mi pa jo ucvremo na Frdamane police. Te so nad melišči Kačjega grabna povsem kopne tako, da še drugič snamemo dereze in se po kopnem vzpnemo na vrh Frdamanih polic.

V vpisni knjigi je zadnji zapis z dne 31.10.2013. Tudi sicer ni veliko obiska, zato pa najdemo vpisano Nevenko iz leta 2009 in Primoža, Debelija in mene vpisane ob prečenja grebene Rigljica-Rušica iz leta 2008.

Vreme se jasno spet pokvari in vse okoli nas so plohe. Sestopimo do snežišča in že med obuvanjem derez začne rahlo naletavati sneg. Ta nižje pod gozdno mejo preide v dež, skratka vse le ni šlo "mem". Previdno sestopimo po mokrih skalah, v mislih pa smo vsi že pri Danici s krigli v rokah.

Dež nižje poneha in posije sonce, jasno Murphy se ob zaključku ture dela norca iz nas. Po točno 9-ih urah končamo turo in se odpeljemo k Danici v Aljažev hram, kjer se srečamo z Nevenko in Slavkotom, ki sta uspešno opravila s Slovensko.

Spisal Tomaž





Ni komentarjev:

Objavite komentar