Čekelj / Tschekelnock, 10.5.2014

Čekelj / Tschekelnock 1894 m

PD Rašica

udeleženci: Mirjana, Jana, Branko, Ida, Silva, Robert M., Jože, Vida, Andreja, Rok, Mateja, Robert P., Dušan, Marko, Tomaž, Meta

trajanje: 5 h 10 min
višinska razlika: cca 850 m

Prvotno planirani vzpon Vodniškega odseka PD Rašice na Šober je bil zaradi snežnih razmer odpovedan, Tomaž je organiziral nadomestno turo k sosedom v Ziljske Alpe, na vrh imenovan Čekelj.

Malce čez sedmo uro po manjšem zapletu odrinemo izpred društva na Prušnikovi v smeri Kranjske Gore, kjer nas v Primoževi družbi čakata še dva udeleženca. Po kratkem postanku ob kavi se mi odpravimo naprej, Primož pa na Vitranc pripravljat vse potrebno za bližnjo otvoritev Mojčinega doma.

Zapeljali smo se čez Korensko sedlo na avstrijsko Koroško, mimo Dobrača na sedlo Vršje / Windische Höhe, sedlo med Ziljsko in Dravsko dolino.


Prevozna sredstva smo pustili na velikem parkirišču in se malce čez deveto uro podali proti zahodu, preko glavne ceste  in pašnika v gozd. Lepo označena gozdna pot preko katere so občasno ležala podrta drevesa, verjetno posledica obilice snega v pretekli zimi je nekajkrat prečila makadamsko cesto in nas po dveh urah hoje pripeljala na Hadrško planino / Hadersdorfen Alm 1717 m visoko. Sledil je odmor za malico in za krajši počitek.


Do vrha nas je čakalo še približno 45 minut hoje. Sprva smo hodili malo gor, malo dol, občasno po snežnih zaplateh, sledeh pretekle zime, kmalu pa smo se spustili na zadnje sedlo od koder je sledil le še strm vzpon po odprtem pobočju na vrh s križem.

Vloženi trud ob vzpenjanju je bil na vrhu poplačan z krasnim razgledom na vrhove Ziljski Alp, na Julijske Alpe in na Ziljsko dolino. Sestopili smo po poti vzpona, izlet pa zaključili z okusnim kosilom “Pri Martinu” v Kranjski Gori.

Spisal Robi

PS
Na tokratnem izletu smo malce pogrešali Vinkota, bil je namreč v Ljubljani kjer je potekal pohod po Poti ob žici. Ali se ga je udeležil zaradi rekreacije, ali zaradi tradicije, ali pa zaradi osebkov odetih v pajkice in oprijete majice nam bo razkril naslednjič.

 



Ni komentarjev:

Objavite komentar