Sljeme (Medvednica), 22. 10. 2011

Planinarski dom Grafičar, 864 m
Sljeme (Medvednica), 1033 m


PD Rašica
udeleženci: Alaga, Ana, Branko, Ida, Jana, Marija, Meta, Mihela, Mili, Mirjana, Ružica, Sašo, Tomaž, Vasja, Vojc
trajanje: 5h 45 min
višinska razlika: cca 850 m

Tokrat smo se odpravili na Sljeme, priljubljen cilj Zagrebčanov. Ob 6h zjutraj se nas je 15 planincev zbralo pred društvom. Po dolenjski avtocesti smo se odpeljali v Šestine, predmestje Zagreba, kjer je bilo naše izhodišče.

Po slabi uri hoje smo prispeli do Medvedgrada, enega največjih gradov na Hrvaškem. Zgrajen je bil v 13. stoletju za obrambo pred Tatari, ki so leta 1242 popolnoma uničili Zagreb. V 14. in prvi polovici 15. stoletja pa je bil v lasti Celjskih grofov.

Za ogled gradu smo bili prezgodnji, saj ga odprejo šele ob 10h in tako tudi razgleda na Zagreb nismo imeli, za kar pa v tem vremenu niti ni bilo škode. Nadaljevali smo proti Sljemenu in mimo rudnika Zrinskih, kjer so v srednjem veku kopali srebro, prišli do koče Grafičar na Malem Sljemenu.

Planincev ni bilo ravno veliko, kar nas je kar malo začudilo, saj so poti odlično označene, spodaj pa tri četrt milijonski Zagreb. Najbrž se je poznalo hladno in vetrovno vreme in zgodnja ura.

Nadaljevali smo po slemenu Sljemena in v rahlem sneženju prišli na vrh. Tu smo pomalicali in se pogreli v lokalčku na samem vrhu. Na vrhu je tudi 169 m visok televizijski stolp, zgrajen med leti 1973 in 1976, v bližini pa je smučišče, kjer od leta 2005 prirejajo slalomske tekme za svetovni pokal.

Sestopili smo po drugi poti. Tu je bila pot slabše označena kar smo seveda "izkoristili" za podaljšanje poti po nekem čudnem kolovozu in vračanje nazaj, vreme pa se je nekoliko popravilo in na trenutke je posijalo sonce.

Po slabih šestih urah smo prišli nazaj v Šestine in se mimo povsem svežega karambola dveh lokalcev odpeljali proti Sloveniji. Ustavili smo se še v gostilni Les v Čatežu, kjer so se izkazali z dobro in poceni hrano. Po točno 12 urah pa smo se vrnili v Šentvid in končali s prijetnim izletom.

Spisal Tomaž

Ni komentarjev:

Objavite komentar