Gmeineck, 31. 10. 2011

Bergfriedhütte 1775 m,
Gmeineck 2592 m,
Steinkopf 1976 m

udeleženci: Tomaž, Robert, Janez, Primož
trajanje: 6 h 27 min
višinska razlika: ca 1650 m



Kondicijsko in interesno še najbolj usklajena skupinica hribolazcev je tokrat krenila na Gmeineck, ki je lahko dostopen vrh v skupini Reisseck in je eden najvzhodnejših vrhov Visokih Tur. Je priljubljena destinacija turnih smučarjev pozimi in kolesarjev poleti.

Zbrali smo se ob peti uri zjutraj in krenili po gorenjki proti Špitalu, kjer smo malo naprej od Špitala v vasici Altersberg pustili avto. Sprva je hoja potekala po položni gozdni cesti, kasneje v serpentinah vse do naše prve pavze, pri Bergfriedhütte. Koča na 1775 m je bila žal zaprta, odprta je zgolj od junija pa do septembra.

Zatem je pot postala nekoliko bolj strma in ožja, na določenih delih celo tlakovana s kamni, tako, da si hodil po stopnicah. Vreme je bilo fantastično, dobro so se videli Julijci in velik del avstrijskih gora, predvsem Visokih tur. Pot je bila proti vrhu deloma zasnežena, še najbolj greben in sam vrh, vendar dereze niso bile potrebne.

Vrh smo kot pričakovano dosegli veliko pred »uradnim« časom, v le treh urah in trideset minut, po tablah je čas pet ur in pol. Imeli smo kratko pavzo za malico in fotografiranje, nato smo se začeli v hitrem tempu vračati nazaj v dolino. Za sestop smo izbrali manjši zanimiv greben, ki smo ga želeli raziskati, imel je več manjših vrhov, eden od teh je bil Steinkopf, s 1976 metri med morsko gladino in njegovim križem.

Nižje pod grebenom smo sestopali po strmem gozdu, saj smo se želeli vrniti na cesto, po kateri smo se vzpenjali. Kmalu smo prišli do avtomobila, ker pa smo pokurili veliko kalorij, smo se nazaj grede ustavili še v domači gostilni »pri Trebušniku«, kjer smo si povrnili moči, izlet pa se je s tem zaključil.


Spisal Primož


Ni komentarjev:

Objavite komentar