Ojstrc / Hochobir, 5. 11. 2011

Ojstrc / Hochobir 2139 m,
Kapelska koča / Eisenkappler Hütte 1555 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Edo, Ivan, Janez, Marjan, Nevenka, Robi, Tomaž, Paz
trajanje: 6 h 40 min
višinska razlika: cca 1700 m

To soboto je bil v načrtu gorniške skupine PD Rašica obisk 1999 m visokega vrha Monte Scinautz v Italiji. Oblačno vreme z možnostjo občasnih padavin na zahodu je botrovalo spremembi tokratnega plana. Planski oddelek sta tokrat zastopala Boštjan in Tomaž. Družno sta se odločila, da ta vikend obiščemo Ojsterc.

Ob 5.00 zjutraj se nas je devet najbolj zagretih izpred sedeža društva odpravilo preko Jezerskega, skozi Železno Kaplo do Suhe kjer smo parkirali avtomobila. Prvi del smo hodili ob potoku po lepi asfaltirani cesti sicer prepovedani za promet. Po cca 20 minutah hoje smo zavili na gozdno pot 622 in večkrat prečili cesto, katera pripelje turiste do Obirske kapniške jame.

Mimo opuščene rudniške jame smo se vzpenjali naprej po stezi, občasno tudi po gozdnih cestah ter mimo Kapelske koče (Eisenkappler Hute) počasi vstopili v oblak, ki nas je prikrajšal za baje krasne razglede na okoliško hribovje.

Proti vrhu se je megli pridružil tudi precej močan veter in oboje je prisililo strastnega Gameljskega gobarja Janeza, da je s svojim izostrenim pogledom tokrat namesto užitnih gob iskal v megli izginjajočo pot. Po 3 h 20 hoje smo prispeli na s snegom pokrit vrh.

Zaradi že prej omenjenih vremenskih nevšečnosti smo poiskali zavetrje kjer smo pomalicali in premraženi po hitrem postopku zapustili vrh Ojstrca.

Na poti v dolino smo se ustavili pred zaprto Kapelško kočo, kjer smo si v precej mirnejšem vremenu “lomili jezike” ob prevajanju v nemščini napisanih jedilnih listov in si nabrali moči za preostanek poti. Po 6 h 40 hoje smo se vrnili do parkiranih avtomobilov in s tem končali gorniški del izleta.

Druženje smo zaključili s kosilom v kraju Hotemaže, natančneje v gostilni Logar. Ob uživanju okusne hrane smo družno ugotovili, da je slabo vreme in neatraktivno turo nadomestila prijetna družba in obvezno “brihtolanje” posameznikov.

10. decembra pa se ponovno srečamo in družno osvojimo Breški Jalovec.

Spisal Robi



Ni komentarjev:

Objavite komentar