Škrnatarica, 1. 10. 2011

Škrnatarica 2448 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Marjan, Matic, Nevenka, Robert, Tadej, Tomaž
trajanje: 7h 30 min
višinska razlika: cca 1570 m

Škrnatarica mimo Tičarice

Kot je v navadi trikrat na leto, je bila na sporedu tura gorniške skupine, ki jo je vodil rašiški gorski vodnik Tokrat nas je Tadej peljal na Škrnatarico čez Tičarico. Ob pol šestih se nas je sedem zbralo pred društvom in direktno, brez postanka pičilo v Vrata, do izhodišča, Poldovega rovta.


Tu je Robi nakazal nekaj trikov iz parkiranja v temi, ob zori pa smo že krenili navkreber. Nekaj časa smo hodilo po poti proti bivaku II. Pri razcepu za Brinovo glavo pa smo se usmerili desno na pot Planica-Pokljuka (PP), ki sem pride z Vrtaškega Slemena. Pot je prečna vendar se zlagoma vzpenja. Prečili smo nekaj grap in prišli do travnate doline Med plazmi.

Zavili smo navzgor po brezpotju. Višje smo zavili desno in prek manjšega skalnega skoka in potem po travah in gamsjih stečinah proti Tičarici. Nekje smo morali zaviti preveč levo tako da smo namesto na Tičarico prilezli na vrh stranskega grebena, 300 metrov zračne razdalje od Tičarice. Zgleda, da smo imeli tako hiter tempo, da smo jo zgrešili zaradi hitrosti. Ker je bila le sekundarni cilj, pa še Tadeja bomo lahko kdaj zbadali, se nismo sekirali zaradi nje.

Nadaljevali smo po strmih travah in na greben Peščenk prišli malo pred škrbino. Iz škrbine po zajedi nas je Tadej povaroval in že smo stali na vrhu Škrnatarice. Vreme je bilo naravnost kičasto, razgledi še bolj. Nazaj grede v škrbino smo se spet varovali, potem pa sestopili po vzhodni grapi do Gulc, ki smo jih obiskali nedavno, na turi na Kukovo špico.

Od Gulc do izhodišča smo imeli Martuljek ekspres in bili malo čez dve že pri avtomobilih. Tadeje se je poslovil, mudilo se mu je na Valičev memorial, mi pa smo zavili še v Aljažev hram na analizo ture.

Spet lepo preživet dan v hribih.

Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar