Krnička gora, 27. 9. 2011

Krnička gora, 2061 m

udeleženci: Janez, Primož, Tomaž
trajanje: 5h 30 min
višinska razlika: cca 1100 m


Lepo jesensko vreme je nagovorilo Tomaža, da je žrtvoval dan dopusta in naju s Primožem povabil na lepo turo. Ob šestih smo se odpeljali. Preko Jezerskega sedla smo se spustili proti Železni kaplji, nato pa pri odcepu za Pavličevo sedlo po nekaj kilometrih asfalta prišli na gozdno makadamsko pot v dolino Belske Kočne.

Pri zapornici smo parkirali in začeli našo turo po široki cesti. Po 20 minutah smo se usmerili na lepo uhojeno stezo, ki vodi na Savinjsko sedlo. Vedeli smo, da je zelo pomembno najti odcep za krnico med Krničko goro in Mrzlo goro. Obiskovalci tega predela so očitno kar redki, kajti pot je močno zaraščena.

Morali smo preveriti opis v gorskem vodiču in se res podali v pravo smer. Pred nami je bila vseskozi mogočna Mrzla gora z veličastnim severnim ostenjem. Pot z grmičevjem porasli stezici smo se povzpeli do grušča ter po levi strani krnice napredovali do grape, ki vodi do našega cilja. Od tod dalje pa je potrebna velika pazljivost, ker je teren zelo krušljiv.

Kar nekaj predelov je treba preplezati in skrbno iskati najboljše prehode. Dobro smo napredovali in po treh urah dosegli vrh, na katerem je prostora le za nekaj ljudi. Razgled je res izjemen. Na vzhodu Olševa, Raduha in Peca, na jugu Turska gora, Brana in Planjava. Kočna, Storžič, Košuta, Triglav na zahodu in Ojsterc na severu. Čeprav je bilo vreme zelo lepo, je bilo na vrhu kar hladno.

Na prvem delu sestopa smo morali zelo paziti zaradi krušljivosti, ki sem jo omenil pri vzponu, vendar je bilo vse pod nadzorom. Po približno dveh urah smo prišli do avtomobila.

Skupaj smo ugotovili, da je bila tura zelo lepa, vredna tudi enega dneva dopusta.

Spisal Janez

Ni komentarjev:

Objavite komentar