Monte Caseratte, 11.12.2021

Col Ceschet 1.394 m
Monte Caseratte 1.264 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Jana, Marjan, Maks, Sašo, Mitja, Gašper, Viktor, Marko, Marko, Dunja, Ivan, Katja, Nevenka, Klavdija, Sandi, Tomaž, Deja, Matjaž, Primož
trajanje: 5 h 55 min
višinska razlika: cca 1.150 m
dolžina: 10,1 km


Za zadnjo letošnjo turo GS smo se odpravili v Karnijske predalpe. Kot bi že ob pripravi programa pred enim letom vedeli, da zaradi plazovne nevarnosti ta vikend ne bo možno iti v visokogorje, smo planirali nižji cilj.

Monte Caseratte je neizrazit vrh v grebenu, ki se dviga nad mestecem Aviano in pred smučarskim središčem Piancavallo. Ob 5h zjutraj smo se odpravili na pot. Bilo nas je 20, od tega dva specialna povratnika in štirje novinci na turah gorniške skupine, kar je vse skupaj dalo rekordno udeležbo.
 
Obred jutranje kave smo opravili na bencinskem servisu Fratta, mal pred ocdcepom za Pordenone. Nadaljevali smo po avtocesti proti Pordenone in nato po lokalnih cestah do Aviana.

Tu smo bili nazadnje leta 2018, ko smo se zapeljali višje, do Piancavalla. Tokrat pa smo štartali spodaj, v vasici Marsure, malo naprej od Aviana. Parkirali smo nad vasico. Spodaj je bilo še kopno, zgoraj smo že videli sneg, prebujal pa se je prekrasen dan, brez oblačnosti.

Po slabi uri smo dosegli sneg. Količina snega je z višino lepo naraščala. Ko smo se končno otresli hoje v gozdu in grmičevju, smo se znašli v pravi zimski idili. In v kontrastu, pod nami kopna Furlanska ravnina vse do morja v daljavi, okoli nas in nad nami vse zasneženo.

Ko smo prišli na greben, je večina nadaljevala še na Col Ceschet, manjšina pa je gazila naprej proti Monte Caserate. Tu je bilo blizu metra snega in prav bi prišle krplje. Ker je bilo na turi nekaj plugov, oziroma ljubiteljev gaženja, so krplje ostale doma.

Zapeljali smo se nazaj V Slovenijo in se, kot se za zadnjo turo gorniške skupine spodobi, ustavili na degustaciji vin v Tomaju pri Dutovljah.

Analizo ture smo opravili v gostilni Pri Mlinu v Dolenji vasi pri Senožečah.

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Matjaž

Fotografije Gašper

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar