Uršlja gora, 6.12.2009

Poštarski dom pod Plešivcem 805 m,
Uršlja gora / Plešivec, 1699 m


udeleženci: Avgust, Bojan, Grega, Luka, Primož, Robert, Tomaž
trajanje: 7h 44min
višinska razlika: cca 1350 m

Ker poleg Šmarne gore pozno jeseni zapaše tudi kakšen višji hrib, se je skupina najbolj zagnanih odločila za obisk Uršlje gore, ki je priljubljena destinacija pohodnikov in gorskih kolesarjev.

Nahaja se nekje med Slovenj Gradcem in Črno na Koroškem in še oz. že sodi med Karavanke. Dobili smo se torej kot dogovorjeno ob 6h zjutraj na znanem brodskem zbirališču parkingu pred trgovino.




Štartali smo in se mimogrede ustavili še na kavici pri bencin pumpi na Lukovici. Spotoma smo na Trojanah pobrali še Gustlna, gorniškega kolega.





Končno smo se  pripeljali na cilj, prišli smo skozi vas Sele do kmetije Apačnik, za izhodišče pohoda pa smo si izbrali makedamsko parkirišče nasproti lokalnega gostinskega objekta, ki je s svojo pristno domačnostjo dajal slutiti, kakšen filmski žanr je najbolj všeč okoliškim prebivalcem.


Hoja se je začela nekaj čez osmo dopoldne, stezica pa nas je prijazno vodila skozi gozd, nato po travniku, ki je bil zavarovan z video nadzorom, verjetno so upali da v objekiv ujamejo gozdno bitje takoimenovanega jetija, zatem pa smo počasi prispeli do Poštarskega doma. Naša trasa je bila pot čez Kozarnico.


Po kratkem postanku in okrepčilu pri Poštarskem domu smo nadaljevali pot proti vrhu, ki se je pretežno vila po nezahtevni markirani gozdni stezi, bližje vrhu pa smo prišli na makadamsko cesto, katere smo se držali vse do vrha.

Lepo se je videlo morje nizke oblačnosti pod nami, kot tudi okoliške gore, malo je pihal veter. V planinskem domu smo odtajali od fotografiranja pomrznjene prste, si privoščili malico, malo podebatirali, potem pa počasi krenili proti dolini.

Povratna trasa je potekala po poti čez Kal, hoje je bilo skoraj za en »šiht«, rahlo utrujeni smo se ustavili še v Saloon-u (pa ne frizerskem) kjer smo zaužili še nekaj tekočih kalorij, da smo nadomestili izgubljeno tekočino.

Tako se je naš simpatičen izlet zaključil, krenili smo proti LJ.

Spisal Primož





Ni komentarjev:

Objavite komentar