Skuta, 26.7.2009

Skuta, 2532m in Štruca, 2457m čez Gamsov skret

Udeleženca: Robi, Šaro
Trajanje: 11h 36min
Višinska razlika: cca 2300m

Današno sončno nedeljo sva izkoristila za obisk Kamniških Alp, natančneje za vzpon čez Gamsov skret na Skuto.

Prvo presenečenje sva doživela ob prihodu do Doma v Kamniški Bistrici, kjer se je kljub dokaj zgodnji uri kar trlo ljudi. To nedeljo se je odvijal gorski tek na Grintovec.

Avto sva pustila pri koči, nase navlekla hribovsko oprmo, ter se odpravila mimo Žagane peči do spodnje postaje tovorne žičnice na Kokrsko sedlo.

Kmalu sva doživela prvi hladen tuš, zmanjkalo je vsakršne poti. Šaro je hodil prvi, tako, da sva krivca hitro našla. Po kratkem postanku sva ugotovila, da sva zgršila Mali Hudi graben.

Potrebno je bilo cca. 500 m prečenja zaraščenega gozda. Lomastenje po gosti podrasti je obrodilo sadove, saj sva po dobrih dvajsetih minutah naletela na pot.

Do južne stene Kogla sva prisopihala brez orientacijskih težav, tam pa srečala planinca, ki je že dve uri brez haska iskal Gamsov skret. Družno smo porabili še dobre pol ure, da smo našli pot.

Pravzaprav sem prvi hodil jaz, prvi zagledal pravo pot in jeklenice tako sem upravičeno z velikim veseljem pametoval in napletal zgodbice o orientacijskem geniju.

Po prehodu skozi Gamsov skret nas je pot po travnatem, dokaj strmem pobočju pripeljala do kolopi, ker sva z Šarotom naredila krajši postanek in občudovala prekrasen pogled na dolino Kamniške Bistrice. Možakar pa je nadaljeval pot proti Kokrskem sedlu.

Čakalo naju je še dobrih 800 m višinskih metrov, z katerimi pa sva opravila brez orientacijskih težav. Na obeh vrhovih naju je pričakalo sonce, pod nama na Kamniško stran oblaki, na Jezersko stran pa krasni razgledi.

Sestopila sva mimo bivaka Pavleta Kemperla na Kokrsko sedlo, kjer sva se v Cojzovi koči pošteno »natekočinila« in se spustila v dolino Kamniške Bistrice.

V Domu v Kamniški Bistrici je bilo še precej živahno, kar je botrovalo ponovnemu postanku, ter pijački v spomin na skupnega prijatelja.

Spisal Robi

2 komentarja:

  1. ...
    ful dobr. pa je med potjo na Skuto tut kej plezarije?
    ...

    OdgovoriIzbriši
  2. Kakšna zajla se že najde, pa tud mal je treba po skalah poplezat

    OdgovoriIzbriši