Tullnkogel, Reisachspitze, 19.4.2015

Gobelurege 2162 m,
Compedal 2374 m,
Tullnkogel 2552 m,
Reisachspitze 2587 m

Gorniška skupina PD rašica

udeleženci: Maks, Sašo, Mateja, Nevenka, Tomaž, Slavko
trajanje: 6 h 30 min
višinska razlika: cca 1250 m


Za aprilsko turo gorniške skupine smo si omislili malo manj znano gorsko skupino, Villgraten Berge na jugozahodnem koncu Visokih Tur. Izbran je bil turnosmučarski vrh Tullnkogel.



Navsezgodaj smo krenili na dolgo pot, opremljeni za meter snega, za vsak slučaj, čeprav smo vedeli, da je tam snega manj kot pri nas in da v soboto ni bilo padavin.





Med vožnjo proti Lienzu in še naprej smo videli da je temu res tako, sneg se je začenjal nekje na 2000 m. Malo za Lienzom smo zavili na Pustertal Höhenstrasse in po njej mimo Asslinga do vasice Bichl. Parkirali smo nad vasico, malo nad 1500 m višine.

Del opreme smo pustili v kombiju in se odpravili na pot. Mimo lokalnega smučišča smo po zelo strmi poti v tričetrt ure prišli do smučarske koče, ki je bila seveda zaprta.






Nadaljevali smo na greben na naš prvi vrh Gobeluregge, kjer se začne greben. Po lahkem grebenu smo nadaljevali naprej in srečali precej zmedenega gamsa ki je tekal v krogih. Menili smo, da je verjetno nekaj močnega skadil in po lahkem terenu nadaljevali na naslednji vrh, Compedal.

Snega je bilo bolj malo in hitro smo bili na našem cilju, Tullnkoglu. Vreme smo imeli ves čas kičasto, brez oblačka in z izrednimi razgledi. Zaradi vremena in razmer smo nadaljevali še do naslednjega vrha, Reisachspitze. Do tja je bil greben zahtevnejši zato smo si nataknili dereze in v roke vzeli cepine.

No z enimi derezami so bile težave, pravzaprav s serviserjem, ki je pobegnil naprej. Težavo smo rešili na vrhu, kjer smo se zaradi vremena kar dolgo zadržali. Vrnili smo se po isti poti in se občasno vdrli v sneg tudi do pasu. Sneg, kar ga je bilo,  se je na soncu namreč že lepo ojužnil.



Med sestopom so se nad nami podila jadralna letala in jadralni padalci in to  so bili tudi edini ljudje ki smo jih videli na samotni turi. Malo čez drugo uro smo zaključili turo in se odpeljali ptroti Ljubljani.

Pred Lienzom smo imeli še krajši postanek, saj je bil šofer preživahen za radar avstrijske policije, kar se cenovno bolj splača kot pri nas. Nadaljevali smo brez težav in turo zakljucili na analizi v piceriji Gorenc v Kranju.

Spisal Tomaž








Ni komentarjev:

Objavite komentar