Reißkofel, 18.10.2014

Reißkofe Biwak 1799, 
Reißkofel 2371 m,
Kleine Reißkofel 2148 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Marjan, Mateja, Nevenka, Tomaž, Nataša, Slavko
trajanje: 7 h 5 min
višinska razlika: cca 1600 m 

Na razpis za nadomestno turo gorniške skupine na Watzmann sta se prijavili dve državi, Italija z Monte Tiniso in Avstrija z Reißkoflom. Za glasom večine je bil izbran Reißkofel, komisija je upoštevala tudi dejstvo, da imata Watzmann in Reißkofel iste cifre v višini, le drugače premetane.

Zbrala se je skoraj vsa ekipa predvidena za Watzmann. Preko Trbiža smo se zapeljali v Ziljsko dolino, vse do kraja Reisach nas je malo spredaj in malo zadaj spremljal sam Zlodej. V Reisachu smo zavili proti našemu izhodišču Reißkofelbad. Na višini 988 smo parkirali in se podali po krožni poti.

Hitro smo pridobivali višino in uživali v izrednih razgledih. Strma pot nas je v dobri uri in pol pripeljala do bivaka na višini 1799 m. Tu smo pomalicali in nadaljevali proti grebenu.

Ker nismo imeli podatka o težavnosti ferate smo prinesli in nase navlekli odvečno opremo, ki jo na tistih nekaj jeklenicah nismo uporabili. Po krati in lahki ferati sledi bolj zoprn del, gori, doli po šodrasti prečki, ki je kar ni in ni bilo konca.

Zdaj smo vedeli zakaj je od bivaka markirano dve uri za slabih 600 višinskih metrov in tudi porabili smo dve uri in malo pred poldnevom smo bili na vrhu. Na jugu je bilo sicer nekaj oblačnosti, drugače pa smo videli skoraj vse kar se z Reißkofla da videti.




Sestopili smo po vzhodnem grebenu in se z sedla vzpeli še na Kleine Reißkofel, po precej blatni feratki, kjer je prav sitno drselo. Sestopili smo nazaj do sedla in potem po rahlo spuščajoči se prečki do gozdne meje. Sledil je strm spust po gozdu do Gregorihütte (1496 m) na planini Jochalm. Potem pa še bolj strmo do izhodišča in po malo več kot sedmih urah smo končali lepo in sončno turo.

Reißkofel ima tudi slovensko ime, Višprski vrh po kraju Višprje (Weissbriach) vzhodno od gore. Ni pa najvišji vrh Ziljskih Alp kot misli marsikdo. Sestavni del Ziljskih Alp so tudi Lienški Dolomiti, kjer je mnogo vrhov višjih, najvišji vrh Ziljskih Alp pa je tako Große Sandspitze z 2770 m. 



Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar