Grmada, Tošč, 26.2.2006

Grmada 899m, Tošč 1021m

udeleženi: Šaro, Lussy, Robert
trajanje: 5h
višinska razlika: cca 900 m

Tokratno turo je narekoval novozapadli sneg, ki je med tednom pobelil pokrajino nad petsto višinskih metrov. Zaradi nevarnosti plazov v sredogorju in visokogorju je padla odločitev, da se to nedeljo odpravimo v Polhograjsko hribovje, natančneje na Grmado in Tošč.

Izhodišče je bilo v Dvoru pri cerkvi Sv. Petra (zgrajeni leta 1526), kjer smo pustili avto in se podali v breg. Po cca 100 m smo z asfaltne poti zavili desno ter ob robu travnika kmalu prišli v gozd. Z vsakim korakom je bila snežna odeja izdatnejša in zaradi tega hoja prijetnejša.

Prvi kratki postanek smo naredili vrhu 705 m visokega hriba imenovanega Kucelj. Po kratki foto seansi nas je pot preko Male Grmade vodila naprej do naslednjega postanka na Grmadi.

Veselja ob tacanju po novozapadlem snegu (snežna odeja je bila debela kakih 15 cm) ni moglo zmotiti niti oblačno vreme. Za dodatno dobro voljo pa je poskrbel Šaro z legendarnimi problemi ob uporabi derez (se mi neki maje, a lohk pugledaš, mislm, da se mi cokla dela ...).

Pot nas je peljala naprej čez Gonte na Mali Tošč in naprej na naš cilj Tošč. Zaradi dokaj hitrega tempa smo na cilj prišli precej zadihani, kar je pomenilo malo daljši postanek, ki je vključeval lovljenje sape, foto seanso in pogovore o dosedanji poti.

Nazaj grede smo se ustavili na kmetiji Gontar kjer sva midva z Šarotom stestirala malinovo žganje, Lussy pa je ostala pri vodi. Od tod smo nadaljevali pot okoli Grmade do avtomobila.

Spisal Robi.


Ni komentarjev:

Objavite komentar