Komen, Krnes, Smrekovec, Dom na Smrekovcu, 1.5.2009

Komen 1684, Krnes 1613, Smrekovec 1577, Dom na Smrekovcu 1377 m

Udeleženci: Šaro, Dule, Robert

Trajanje: 7h 49min

Višinska razlika: cca 1360 m


Tokratni sončni praznični dan smo se odločili preživeti na Koroškem koncu Slovenije. Šaro je “stenstal” krožni pohod po hribih nad Ljubnim.

Na poti do izhodiščne točke smo se ustavili v lokalu na vrhu Černivca na jutranji kavi. Ob srebanju kave smo opazovali katastrofalne posledice poti lanskoletnega orkanskega vetra. Okoliška sedaj večinoma gola hribovita narava si še dolgo ne bo opomogla od divjanjanja vetra.

Po dobri uri in pol vožnje smo avto parkirali v kraju z precej nenavadnim imenom Ljubenske Rastke. Vsi zagreti smo se zapodili proti hribu in silni vnemi zgrešili sicer dokaj slabo viden pričetek markirane poti.

Na srečo smo se kmalu vrnili do ovinka pri vaški cerkvici, se podali čez dvorišče hiše nasproti cerkve do markacij. Pot na Komen je slabo obiskana in vodi delno po cesti, na gozdnem in travniškem delu pa se je potrebno orientirati po markacijah, saj poti praktično ni.

Dve uri in pol smo rabili, da smo se ob malici razkomotili pri kočici na Komnu. Pot nas je vodila naprej po grebenu, večinoma po dobro “uležanemu” snegu preko Krnes-a do Smrekovec-a.

Spust do Doma na Smrekovcu nama je z Duletom popestril Šarotov ”virtuozni baletni dodatek” in pristanek v blatu, na srečo brez popškodb.

V koči smo si privoščili zaslužen divjačinski golaž, ter ob analiziranju dosedanje poti opazovali hitro se bližajoče temne, dežne oblake.

Siti in spočiti smo se počasi odpravili v dolino. Po slabe pol ure hoje, so oblaki uresničili naše bojazni.

Dež nas je ujel pri prečkanju hudournika, kjer smo zaradi naglice prečkanja in oblačenja pelerin zgrešili markacije, kar smo ugotovili po cca 20 min hoje, ter se vrnili nazaj do hudournika na markirano pot.

Zaradi dežja spolska gozdna pot nas je kmalu pripeljaja na asfaltirano cesto le ta pa na izhodišče do avta.

Spisal Robert



1 komentar: