Spirzinger, Spazeck, 19.2.2017

Südwiener Hütte 1802 m,
Spirzinger 2066 m,
Spazeck 2065 m

udeleženci: Primož, Alenka, Kristina, Jana, Marjan, Maks, Franci H., Božo, Miriam, Marko L., Stojan, Marko M., Roman, Peter, Drago, Mateja, Martina, Franci S., Tomaž, Andreja
trajanje: 6 h 15 min
višinska razlika: 900 m
dolžina: 12 km

Šli smo tja kjer je več snega. Zato smo morali čez tunel Katschberg, skozi Obertauren do planine Gnadenalm (1250 m) med smučiščema Obertauren in Zauchensee.

Pričakala nas je snežna idila s 15 cm pršiča na dobrem metru podlage. V senci pri -6 °C smo pešaki nataknili krplje, turni smučarji pa smučke in smo krenili.

Najprej do zgornje planine Gnadealm, kjer se je na soncu že prijetno ogrelo, nato pa cik-cak po dovozni cesti do koče Südwiener (1802 m).

V ne prav prijazni koči se gredo sankaški in turno-smučarski turizem, toliko krplarjev kot nas je bilo danes pa najbrž ne vidijo prav pogosto.

Po postanku smo nadaljevali na prvi vrh, 2066 m visoki Spirzinger. Vreme povsem brez oblačka, le veter je malo kvaril idilo.

Kar na nekaj vrhovih ki smo jih gledali z vrha, smo že bili, še posebej lepa je bila silvesterska tura 2013 na Seekarspitze.


Po fototerminu z ducatom fotoaparatov smo po grebenu nadaljevli na meter nižji Spazeck.

Od tu so se turni smučarji vrnili po poti pristopa, pešci pa smo krplje zamenjali z derezami, palice pa s cepinom in po spihanem grebenu sestopili na Hafeichtscharte.

Spet smo menjali dereze za krplje in sestopili po zimski varianti, kjer Grapa Finder (kot smo poimenovali GPS na telefonu, ki vendno najde grapo) tudi tokrat ni razočaral.

Po sestopu ob strmi grapi smo se vrnili na zgornjo planino Gnadealm in tako zašpilili klobaso. Le še povratek po poti pristopa na izhodišče na spodnji planini.

Ker je bila tura malenkost krajša, dan pa je že precej daljši, smo lahko na pivo spili na popoldanskem soncu. Spet krasna tura in družba.

Spisal Tomaž


Ni komentarjev:

Objavite komentar