Begunjščica, grapi Y in Trolko, 27.1.2018

Begunjščica - Veliki vrh, 2060 m,
Trolko, III, 50°, 350 m,
Smer Y, III/III, 35°-50°, 200 m, levi izstop,
Centralna grapa III/II-III, 35°-40°, 200 m,

udeleženci: Tomaž, Nevenka, Alja, Kristina, Metod, Marko, Sašo
trajanje: 6 h 30 min
višinska razlika: cca 1250 m


Zelenico sem v zadnjih treh tednih obiskal že vsaj petič, snežne razmere pa so bile vsakič drugačne. Pršič, ki je po zadnjem sneženju omogočal sanjsko turno smuko in trpljenje pešakov, je tokrat prešel v trdno, poledenelo podlago, ki brez derez ni omogočala varnega koraka.

Smučanje žal ni več sanjsko, so pa razmere v grapah mnogo boljše. Tokrat sta bila naša cilja grapi Y in Trolko.

Zbrali smo se na običajnem mestu na Brodu in z dvema avtoma odpeljali proti Ljubelju. Postanek na tradicionalni jutranji kavici in rogljičku v Tržiču seveda ni manjkal.

Po kratkem posvetu smo se odpeljali do mejnega prehoda oziroma parkirišča pod nekdanjim smučarskim centrom Zelenica.

S parkirišča smo krenili v smeri Zelenice. Začetni del poti je bil večinoma kopen in poledenel (previdno), kmalu pa smo dosegli trd sneg, ki pa je ob robu omogočal hojo brez derez.

Nadaljevali smo do koče na Vrtači in naravnost navzgor proti Centralni grapi ter koči na Zelenici, ki je tokrat nismo obiskali.

Nedaleč od koče smo si nadeli plezalni pas, dereze in s cepinom v roki krenili v strmo pobočje proti vstopu v grapo Y, ki se nahaja levo od Centralne grape.

Grapa Y ima značilno obliko črke Y in sicer zaradi levega in desnega kraka (izstopa), težavnost plezanja je v kopnih razmerah ocenjena s III, zalita ima naklonino 35°-50°.

Razmere v grapi so bile odlične, grapa je bila povsem zalita, brez skalnih skokov, snežna odeja od vstopa do levega izstopa trdna in stabilna.

Izstop iz grape je na grebenu, kjer smo se usmerili desno proti  Velikemu vrhu Begunjščice, ki smo ga dosegli v nekaj minutah. Spotoma smo si ogledali še desni izstop, tudi tam so bile razmere odlične.

Čestitke in foto-termin, nekaj za pod zob in proti sestopni, Centralni grapi. Tudi tu so bile razmere odlične, povsem zalita grapa, brez skalnih skokov, trd in poledenel sneg je z derezami omogočal zanesljiv korak.

Sestopili pa smo samo do vstopa v smer Y, kjer smo po krajši razpravi krenili proti vstopu v grapo Trolko. Trolko je manj izrazita grapa, redkeje obiskana, nekoliko daljša in zahtevnejša od Y.

Razmere v začetnem delu so bile primerljive s prej opisanimi, proti grebenu pa se je količina snega zaradi sončnega in toplega vremena pričela zmanjševati, sneg je postajal mehkejši, cepine je bilo potrebno zatikati za štrleče skale ali redke površine ledu.

Dokaj adrenalinsko, zato je večina je izbrala prečenje in izstop v izteku Večerne oziroma Praznične smeri. Sestopili smo po Šentanskem plazu.

Čakala nas je še nebidigatreba pot proti parkiriču na Ljubelju, analizo ture pa smo v odlični družbi opravili v Tržiču, na lokaciji jutranje kavice.

Spisal Sašo




1 komentar: