Breznjak / Monte Brizzia, 2.6.2013

Breznjak / Monte Brizzia 1540 m

PD Rašica
udeleženci: Ada, Ana, Bogdan, Edo, Ema, Irena B., Irena S., Jana, Jože, Katarina, Kinč, Marija, Marjan, Primož, Tomaž, Vida
trajanje: 5 h 45 min
višinska razlika: cca 1000 m

Primoževa tura na Stubeck je bila zaradi vremena prestavljena za en teden, a je v Avstriji spet nagajalo vreme. Tudi udeležencev ni bilo več za avtobus, temveč za dva kombija. Za drugega šoferja sem vskočil sam, nadomestno turo pa je Primož našel v Karnijskih Alpah, Monte Brizzia, s slovenskim imenom Breznjak ali Breznik in se nahaja direktno nad Tabljo / Pontebbo.

16 udeležencev se nas je odpravilo na pot in v Kranjski Gori opravilo z obredno jutranjo kavo. V obetavnem vremenu smo nadaljevali v Italijo in se mimo Trbiža po stari cesti odpeljali do Tablje. Že drugič letos smo naleteli na okrašeno mestece, ker je tu v maju potekal Giro d'Italia. Parkirali smo na severnem obrobju mesteca in se podali navkreber.

Pot 501 se začne po cestici s križevim potom mimo slikovite cerkvice do manjše planine, kjer se cestica konča začnejo pa se razgledi na dolino Bele. Nadaljevali smo strmo po udobni mulatjeri do izravnave, kjer je izpostavljena prečka čez podrto pobočje, ki pripelje do opuščene planine Stavolli Scalzer.

Od tam smo spet zagrizli v kolena do sedla Brizzia in potem na vrh Breznjaka, kjer stoji ogromen in zanimiv križ. Vrh je precej razgleden, mestece Tablja pa leži praktično pod nogami. Od Tablje do vrha smo rabili dobre tri ure. Vreme nam je lepo služilo in po malici smo sestopili po isti poti in se v slabih dveh urah vrnili na izhodišče.

Spet nam je uspelo, z nadomestno turo smo našli suho vreme in zanimiv vrh. Izlet smo zaključili v gostilni Pri Martinu v Kranjski Gori.

Spisal Tomaž




Ni komentarjev:

Objavite komentar