Monte Lastroni, 27.9.2014

Monte Lastroni 2449 m

PD Rašica
udeleženci: Marija, Marjan, Maks, Silva, Maja, Jan, Robert, Alenka, Mateja, Irena P., Nevenka, Irena S., Kinč, Tomaž, Nataša, Slavko, Bojan, Polde
trajanje: 7 h 45 min
višinska razlika: cca 1250 m

Tokratnega izleta vodniškega odseka PD Rašica v Karnijske Alpe se je zaradi zanimivega “becirka” udeležil tudi doberšen del Gorniške skupine.

Osemnajst se nas je zjutraj ob petih odpravilo na Gorenjsko, skozi Kranjsko goro, Trbiž, Tolmezzo, skozi zanimivo vasico Cima Sappada, kjer smo na višini 1300 m pri koči Rododendro parkirali.

Malo čez osmo uro smo po poti 138 krenili v sončno jutro. Lepa ne prestrma mulatera nas je pripeljala do pastirskega stana, kjer smo se ustavili, da se nadihamo in si napolnimo želodce.

Kmalu smo bili pri kapelici ob jezeru Olbe, kjer se je pokazala dodana vrednost današnjega izleta v obliki prelepih razgledov po okolici.

Šli smo naprej mimo ostalin iz prve svetovne vojne in malce pred dvanajsto osvojili vrh 2449 m visokega Lastronija.

Uživali smo v pogledih po okoliških  Avanzo, Chiadenis, Palombino in Cavallino, ter mogočno Peralbo.

Pri sestopu sta se je od glavnine ločila malček bolj zagnana skupina v sestavi Slavko, Mateja, Nataša, Maja in Nevenka ter se odločila po daljši poti sestopiti v dolino. Polovica glavnine je skupinico ubežnikov pospremila z “blagor Slavkutu, blaženemu med ženami”, druga polovica pa je komentirala “ubogi revež, vsaj tri ure ne bo prišel do besede”. Kako je bilo v resnici bo povedal Slavko.

Kakorkoli že sestopili smo nazaj do jezera Olbe, od tam pa zopet navkreber na sedlo Muto na višino 2314 m. Od tam smo se po poti 129 spustili na severno stran ostenja Lastronija, kjer smo se srečali z ubežno peterico.

Družno smo nadaljevali sestop do višine približno 2000 m kjer so ostali nadaljevali po poti 129 proti koči Sorgenti del Piave, midva z Tomažem pa sva zapustila markirano pot in nadaljevala pod mogočno severno steno Lastronija, zadnji del pa sva se “na gliho” prebila skozi gozd do ceste, ki povezuje kočo Rododendro kjer sta bila parkirana kombija in kočo pri izviru reke Piave kjer so bili ob hladni pijači parkirani udeleženci današnjega izleta.

Spisal Robi



Ni komentarjev:

Objavite komentar