Turska gora skozi Turski žleb, 14.3.2015

Turska gora, 2251 m

udeleženci: Nevenka, Mateja, Marjan, Slavko, Tomaž
trajanje: 7 h 20 min
višinska razlika: cca 1450 m
dolžina: 14,2 km  

V iskanju vremenske luknje smo našli Tursko goro in Turski žleb. Nekaj standardnih udeležencev je manjkalo, Janez zaradi nesrečnega padca z lestve med obrezovanjem drevja.


Prisotni na turi smo se zbrali ob 5h zjutraj in preko kave v Kamniku zapeljali v Logarsko dolino. Pripeljali smo se do planšarije Logarski kot, naprej ni bilo spluženo.

Bilo je kar nekaj avtomobilov s pohodniki in turnimi smučarji, obetal se je lep sončen dan. Kljub temu, da smo imeli podaljšano pot, smo bili v uri in deset minut že pri koči na Okrešlju. Po kratkem postanku smo nadaljevali proti žlebu.




Razmere so bile precej dobre in hitro smo napredovali po melišču. Nekje pod žlebom smo si namestili opremo in nadaljevali. Kljub veliki obljudenosti smo bili v žlebu skoraj sami, ostali so bili nekje pred nami ali pa precej za nami. Na izstopu iz žleba, na soncu smo pomalicali, vse okoli pa so se podili oblaki.

Malo presenečeno smo gledali "junaka", ki je iz žleba prilezel brez derez in brez cepina in jo tak mahnil naprej proti Rinkam. Mi smo se usmerili proti Turski gori. Razmere na južni strani niso bile tako dobre, kložast sneg, zgoraj skorja, spodaj stiropor.

V 4-ih urah od izhodišča smo stali na vrhu Turske gore in še zmeraj je bilo nad nami sonce, okoli pa oblačno. Tako so Rinke, Skuta, Brana in Mrzla gora le občasno pokukale iz oblakov. Sestopili smo do vstopa v Žleb, kjer smo srečali Braneta in Katjo, ki sta zgleda imela popoldanski abonma na Turski gori.

Po kratkem duhovičenju smo nadaljevali vsak v svoji smeri. Dobre razmere so dopuščale hiter sestop v žlebu in že smo bili na soncu pred kočo na zasluženem pivu. Kmalu se je vreme pokvarilo in naenkrat ni bilo več tako prijetno. Hitro smo sestopili in v dobrih sedmih urah končali turo.

Spisal Tomaž


Ni komentarjev:

Objavite komentar