Monte Jama, 21.3.2015

Monte Jama 1167 m

PD Rašica

udeleženci: Leonida, Vida J., Elvir, Jože, Vida P., Ladka, Kinč, Irena, Tomaž
trajanje: 5 h 40 min
višinska razlika : cca 940 m

Tokrat smo se odpravili na konec Zahodnih Julijskih Alp, na Monte Jama nad križiščem doline Reklanice in Železne doline. Ker je bilo na internertu zaslediti da je pot neprehodna sem se v sredo namenil na ogledno turo in ugotovil da je pot na nekaj mestih podrta, a prehodna.

Tako smo se v soboto že ob 5h zjutraj odpravili na pot. Zgodnja ura je bila zaradi Planice in z njo povezano gnečo na cesti v Zgornjesavski dolini. No, nekaj gneče je bilo že na jutranji kavi na OMV Radovljica, nekaj pa na cesti proti Planici. A ko smo v Ratečah prečkali italjansko mejo smo bili na cesti praktično sami.

Po stari cesti smo se zapeljali v Kluže / Chiusaforte in nato čez reko Belo / Fella v Reklanico / Raccolana. Parkirali smo pod avtocestnim viaduktom, kjer avtocesta pride iz tunela pod Monte Jamo. Tu se tudi začne pot številka 644. Ta je sicer brez razgledov, a zelo prijetna in ne prestrma.

Pot je stara mulatiera iz časov prve svetovne vojne in preko škrbine Monte Jama vodi do vasice Patoc. Do škrbine smo prispeli v dveh urah in nato rabili še 15 minut po neoznačeni stezici na vrh Monte Jame. Iz vrha je dve minuti do jasice, kjer je vzletišče za jadralne padalce in nekakšen pokrit piknik prostor.

A tudi če bi imeli s sabo čevapčiče, vreme ni bilo naklonjeno pikniku saj je bilo oblačno in hladno in žal brez razgleda. A dobre volje ni manjkalo. Sestopili smo nazaj do poti 644 in po njej nadaljevali do vasice Patoc.

Gre za luštno furlansko vasico, ki je obnovljena in vzdrževana, poseljena pa bolj slabo. Zgleda da stavbe v glavnem služijo kot vikendi. Po ogledu vasice in vaškega pokopališča smo sestopili po poti 620 ki se spušča po slikoviti soteski potoka Patoc.

Tako smo zaokrožili okrog Monte Jame in po 5 urah in 40 minutah prišli nazaj do našega izhodišča v vasico Reklanico. Nazaj grede smo izvedeli da so naši orli v Planici zmagali in da je bila samo ena serija, kar je pomenilo da se je promet že sprostil.

Res smo brez težav prišli mimo Planice in izlet zaključili v piceriji Gorenc v Kranju. 


Spisal Tomaž
Ni komentarjev:

Objavite komentar