Hochkreuz, 25.11.2012

Hochkreuz 2709 m,
Kleines Hochkreuz 2611 m

udeleženci: Marjan, Nataša, Nevenka, Robert, Tomaž
trajanje: 8 h
višinska razlika: cca 1670 m

Ker je vreme kazalo bolje na severu, je bilo potrebno poiskati cilj v Avstriji. Pobrskal sem po kartah in pogled se mi je hitro ustavil na karti skupine Kreuzeck. Tu pa sploh še nismo bili, sem si mislil in hitro našel nekaj možnih ciljev. Z Marjanom sva kasneje izbrala Hochkreuz, drugi najvišji vrh skupine.


V jutranji zarji smo prispeli v Dole v Dravski dolini (Dellach im Drautal) in zavili desno v dolino Draßnitz. Tudi tu je nedavno deževje naredilo precej škode na gozdni cesti, zato smo parkirali nekoliko nižje kot je bilo predvideno.





Ko sem že na izhodišču hotel narediti par fotk, je fotoaparat zajamral "No CF card", kartica je ostala doma. Ker rezervne nisem imel, sem fotoaparat med mrmranjem kletvic samo še pospravil nazaj v avto in bil pravzaprav srečen, da tega nisem opazil šele po recimo pol ure. V tem primeru bi cel dan sprehajal neuporaben fotoaparat. Tako pa sem imel več časa za poziranje.

Marjan pa si je danes oprtal povsem novega deuterja, ki da je mercedes med nahrbtniki. Robi, mercedes med bahači, pa si je nataknil nove rokavice. Po cesti smo v prvi uri mimo dveh velikih slapov prišli do planine Unterdraßnitz. Od planine gre markirana planinska pot, ki pa se jo nismo držali dolgo in smo šli po bližnjici ob potoku.

Vode je vse polno in hodili smo po pravem močvirju. Ko smo se na dobrih 2200 m višine srečali z markirano potjo se je ravno začel sneg. Tu sta nas prehitela dva domačina in odbrzela naprej.




Malo pod sedlom med malim in ta pravim Hochkreuzekom smo zagledali krajšo zasneženo grapo in se odločili, da jo napademo. Pravzaprav je bila edina, ki je imela dovolj snega, v teh razmerah mercedes med hohkrojškimi grapami.

Grapa se je iztekla na grebenu po katerem smo šli naprej proti vrhu. Spet smo srečali domačina, ki sta že sestopala. Poleg še enega domačina zjutraj so bili to vsi ljudje, ki smo jih srečali na turi.

Na vrhu je nekoliko zoprno pihalo, razgledi pa so bili divji, od Julijcev in Karnijcev, do Dolomitov in Visokih Tur, vse je bilo kot na dlani. Prvotni plan je bil sestop po drugi poti, čez planino Oberdraßnit. A razmere na severni strani in predvsem hudo kratek dan sta nas odvrnila od te namere.

Namesto tega smo sestopili do sedla in obiskali še Kleines Hochkreuz. Do konca snega smo potem sestopili po isti poti, namesto močvirja in blata pa smo izbrali daljšo pot po markirani poti. Mimo planine Unterdraßnitz smo po cesti sestopili do avta in po osmih urah zaključili zelo lepo in kar konketno turo.



Spisal Tomaž



Ni komentarjev:

Objavite komentar