Poldašnja špica, 29.12.2012

Koča fratelli Grego 1389 m,
Bivak Battaglione Alpini Gemona 1946 m,
Poldašnja špica / Jof di Miezegnót 2087 m,

udeleženci: Slavko, Primož, Nevenka, Tomaž, Marjan, Nataša, Janez, Robert
trajanje: 5 h 50 min
višinska razlika: cca 1180 m


Energiji pridobljeni med božičnimi prazniki smo morali preprečiti preobrazbo v ocvirke okoli popka, tako da je nekaj dnevnemu mastenju s potico in ostalimi dobrotami sledilo malce gibanja. Izredno lepa sobota, a precej nestabilne snežne razmere so narekovale zmernost pri planiranju tokratnega izleta.

Ob šestih zjutraj smo se odpravili po gorenjski avtocesti, mimo Kranjske Gore, skozi Trbiž naprej po stari cesti proti Udinam. Kmalu smo zavili za Ovčjo vas in se mimo stare gondolske postaje za Višare pripeljali do velikega parkirišča na planini Zajezera, kjer smo parkirali.

Po snegu smo peš v pol ure prišli do koče Grego, se spustili do sedla Rudni vrh in kmalu zavili desno v s soncem obsijani hrib. Počasi smo se v ključih dvigovali in ob 10.20 uri prispeli k bivaku Gemona, kjer smo si privoščili krajši postanek.

Malo nad bivakom smo na predvrhu pospravili palice, na noge nataknili dereze, v roke vzeli cepine in se po grebenu odpravili naprej.

Ob 11.30 uri smo dosegli vrh. Izredno lepo sončno vreme, brez oblaka na nebu in brez vetra, krasni razgledi na bližnja Viš in Montaž, na malce bolj oddaljena Mangart in Jalovec, ter na Dolomite v daljavi so nas na vrhu zadržali precej časa.

Sestop je potekal po poti vzpona, ob uživanju pri lomastenju po celem snegu. Pri bivaku smo si sneli dereze, se počasi spustili v senco in se mimo koče Grego ob 13.50 uri vrnili na parkirišče.

Pred odhodom na zasluženo kosilo nas je presenetil z obiskom Dedek Mraz, kateremu se moram še posebej zahvaliti, saj je vsem prisotnim pripravil prvovrstno presenečenje in nas spravil v dobro voljo. Hvala Nevenka!

Današnji dan smo končali z kosilom, kjer smo se dogovorili, da letošnje leto zaključimo podobno kot lani z izletom na silvestrovo.

Spisal Robi




Ni komentarjev:

Objavite komentar