Montusel, 5.1.2013

Montusel 1881 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Aleš, Edo, Boštjan, Janez, Maks, Marjan, Mitja, Nataša, Nevenka, Primož, Robert, Slavko, Tomaž
trajanje:  6 h 20 min
višinska razlika: cca 1500 m
 
Izbor cilja januarske ture Gorniške skupine PD Rašica je bil tudi tokrat predmet proučevanja, saj je fronta slabega vremena zajela naš načrtovani cilj v Avstriji, zato smo staknili glave in našli Montusel v Karnijskih Alpah. To je lep vrh pri Zuc dal Boru, ki se strmo vzpenja nad Kanalsko dolino in nudi čudovit razgled na Karnijske Alpe in zahodne Julijce.

Ob šesti uri zjutraj se nas je trinajst neustrašnih gornikov in gornic zbralo v Šentvidu, od koder smo se odpravili po gorenjski avtocesti do Radovljice, kjer smo si na OMVejki privoščili obvezno kavo. Od tod naprej smo jo krenili mimo Kranjske Gore in Trbiža do Kluž (it. Chuisaforte), kjer smo avtomobile pustili kar ob magistralni cesti.

Začetek je bil zanimiv, saj smo se takoj zagrizli v strmo vdelano pot (št. 427) do zaselka Costamolino, kjer se ljudje in hiše še borijo za obstoj. Tukaj smo prvič uzrli naš vrh, ki je izstopal iz zelenih borovcev v popolni belini. Tudi naprej se je pot naglo in vztrajno vzpenjala, kakor se znajo samo stare italijanske mulatjere.

Okoli nas so se začeli odkrivati razgledi na divje Karnijce in vrhove na drugi strani reke Bele (it. Fella). Kmalu po koncu gozdne meje smo pričeli prečiti pobočja po strmih travnatih pobočjih, stopili pa smo tudi na prve zaplate snega, ki so postajale vedno bolj strnjene in še preden sem dobro pomislil, sem že ugotovil, da smo dereze dali na noge prepozno.

Vrh je bil ozek, pihal je veter, ki je nosil sneg, zato smo jo kljub izrednemu razgledu hitro popihali z vrha in se spustili nazaj do sedla po snegu in strmih travnatih pobočju. Z uporabo derez in cepina je sestop enostaven, ker pa je snega spet zmanjkalo, smo jih sneli in se podali v dolino.


Skupina je bila res izvrstna, tempo ni bil prehud in vsi udeleženci so imeli primerno opremo in znanje, le vodnik je malo zamudil z derezami. Zaključek in analiza ture je bila v gostilni Gorenc, kjer smo ob hrani in pijači proslavili lep vzpon.

Boštjan Čampa
Ni komentarjev:

Objava komentarja