Gailtaler Polinik, 28. 9. 2013


Gailtaler Polinik 2332 m

PD Rašica
udeleženci: Irena, Milena, Janez, Maks, Ana, Mihela, Zmaga, Tomaž
trajanje: 5 h 20 min
višinska razlika: cca 1150 m

Zadnjo septembrsko soboto smo šli raziskovat avstrijski del Karnijskih Alp. Odpravili smo se na Gailtaler Polinik. Bolezni, poškodbe in trgatve so zmanjšale število udeležencev, na koncu nas je ostalo 8.

Tja grede smo ubrali varianto čez Trbiž, preko Megvarij / Thörl-Maglern v Avstrijo in po Ziljski dolini mimo Šmogorja / Hermagor do Koče-Mute / Kötschach-Mauthen, kjer smo zavili proti prelazu Plöckenpass in malo pred njim parkirali na parkirišču nasproti gostišča Plöckenhaus.

Celo pot do izhodišča nas je spremljal rahel dež oziroma megla, na izhodišču pa je bilo vsaj suho, megla pa se je sramežljivo umikala. Vzpeli smo se  mimo spodnje in zgornje planine Spielboden in nad zgornjo planino prišli v meglo in zoprn veter.

Po treh urah smo prišli na vrh Polinika, kjer smo križ v megli komaj našli. Med našim postankom na vrhu pa se je sem in tja za trenutek ali dva le pokazalo sonce, megla pa malce razkadila.

Zaradi razmer smo vzpon na sosednji Elferspitz opustili in sestopili po isti poti. Med sestopom smo se kratkočasili z razglabljanjem ali vložiti denar v odpravo na Kilimanjaro, v toplotno črpalko ali v nekaj sto litrov vina.

Po sestopu smo se odpeljali še na sam prelaz Plöckenpass / Passo di Monte Croce Carnico s katerega je Gorniška skupina pred leti opravila turo na Kleiner Pal / Pal Piccolo po ferati Oberst Gressel Gedenkweg, ki pa je bila kmalu zatem zaradi pomanjkanja varnosti v celoti demontirana.

Tako je stena Kleiner Pala zdaj dostopna le alpinistom. V Ljubljano smo se vrnili po italijanski varianti čez Tolmeč / Tolmezzo in po avtocesti Alpe Adria do Trbiža. Na kosilu smo se ustavili pri Martinu v Kranjski Gori, potem pa zaključili naš izlet.

Spisal Tomaž


 

Ni komentarjev:

Objavite komentar