Kaluder, 5. 10. 2013

Vovenk 1513 m,
Kaluder 1980 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Janez, Marjan G., Maks, Sašo, Robert, Nevenka, Tomaž, Marjan Š., Slavko
trajanje: 7 h
višinska razlika: 1480 m

Oktobrska tura gorniške skupine nas je vodila na Kaluder, goro nad soško planoto Vrsnik. Vreme ni obetalo nič dobrega, vendar se nas je kljub temu zbralo devet gornikov. Rano jutro je bilo turobno, zaspano, na poti na Vršič tudi megleno, a se je do proti vrhu zbistrilo, pokazala se je celo jasnina.

Porabili smo kar dve uri, da smo s krajšim postankom na kavi prispeli do Loga v Trenti in našega izhodišča za kmetijo Pezdilč. Na jasi smo med dvema lepo urejenima vikendoma zakorakali v gozd, ki je bil izmenično iglast in listnat. Po vijugasto speljani poti smo hitro premagali strmino in se znašli v zaselku Črč, ki pa je popolnoma zapuščen in zaraščen.

Steza se je kar izgubila. Pot ni markirana in za napredovanje smo morali večkrat iskati pravo smer in ustrezne prehode. Po eni uri in dvajsetih minutah smo prišli na sedlo Predel, 1282 m, in nadaljevali po grebenski stezi do Vovenka, 1545 m, kjer pa smo zapustili gozdno stezo.

Začelo se je lomastenje preko borovega grmičevja in ruševja. Sproti smo iskali prehode. Ker je bilo grmičevje mokro, smo bili kmalu mokri tudi mi, do kolen in čez. Borove veje in mokre trave v veliki strmini so zahtevale kar največjo pazljivost. Preraščeno grmičevje nam je večino poti  zapiralo pogled na dolino Lepene in Dom Klementa Juga, izhodišče za pot proti Krnskim jezerom.

Bližnji vrhovi so se vse bolj zavijali v oblake, kar je napovedovalo, da bo popoldne res začelo deževati, kot je bilo napovedano. Kar uro in pol smo v takih pogojih ob vzponih in spustih hodili po grebenu. Potem smo vendar prišli do čistine, ko smo hitreje napredovali. Skupaj smo do vrha Kaludra, l980 m, porabili štiri ure in dvajset minut.

Zaradi visoke oblačnosti nismo bili nagrajeni z lepim razgledom, pač pa z obilico lepih planik prav na vrhu gore. Zaradi vremena se nismo veliko ustavljali, ampak smo se po kratki malici po isti poti spustili do prvega sedla, od tod pa po zelo strmem travnatem predelu in melišču do steze, ki vodi na planino za Črnim vrhom, 1529 m.

Ko smo prišli pri  zaselku Črč na stezo vzpona, do kombija ni bilo več daleč. Padle so prve kaplje dežja, mi pa smo se pravočasno odpeljali. Strinjali smo se, da je veliko precej višjih vrhov dosti lažje dosegljivih kot pa le 1980 m visoki Kaluder.

Spisal Janez








Ni komentarjev:

Objavite komentar