Brennkogel, 12.9.2020

Brennkogel 3.016 m

PD Rašica
udeleženci: Janez, Dejan Č., Poldi, Ljuba, Juso, Dejan J., Katarina, Jan, Lea, Hedvika, Marko, Milena, Mihela, Tomaž, Jasna, Deja, Franc, Milojka, Vlado, Matjaž, Branko, Anita
trajanje: 8 h
višinska razlika: cca 1.350 m
dolžina: 18,4 km


Dvakrat prestavljena tura je tokrat le prišla na vrsto. V predstavitvi je bila opisana kot nezahtevna, zato se je prijavilo kar 23 udeležencev. Med  tolikimi je prav  lahko tudi šibki člen, kar se je tudi zgodilo.

Višina 3.000 m le zahteva ustrezno fizično pripravljenost ne glede na zahtevnost. Z dvema kombijema in enim osebnim avtomobilom smo se odpeljali skozi karavanški predor do Špitala, se odcepili za Lienz in kmalu nato v dolino reke Möll do Heiligenblutta.

Od tod pa na poznano Grossglocknerstrasse, za katero je cestnina 37 € za osebna vozila. Odprta je od maja do oktobra, samo podnevi. Lepa gorska cesta ima številne serpentine, ki so oštevilčene, enako kakor naša vršiška cesta in označene z nadmorsko višino.

Kasneje smo spoznali, da je to raj za motoriste, ki so v skupini treh ali več skoraj nepretrgoma dirkali gor ali dol. Mi smo parkirali na višini 1900 m. Zaradi načrtovane krožne ture smo dva kombija prepeljali na mesto povratka, ki je okoli 7 km proti zahodu pri planinskem domu Grossglocknerhaus.

Ko se je vozniška ekipa vrnila, smo startali čez cesto, sprva strmo navzgor, vendar se je steza kmalu položila in nadaljevala po široki pašni planini. Na levi smo v daljavi videli brzice in slapove potoka, ki se v dolini izliva v reko Möll. Pot je položna, le tu in tam je kakšin strmejši klanček.

Voda buči, levo pa drvijo motoristi in avtomobili proti sedlu Hochtor. Tudi mi bi se lahko pripeljali do prelaza in prihranili 600 višinskih metrov. Prelaz je na višini 2505 m, cesta se nadaljuje v kratkem predor, nad njim pa je nekaj deset metrov višji greben, ki loči pokrajini Salzburg in  Koroško.

Pred predorom smo napravili kratek premor. Tu je tudi restavracija in trgovina s spominki. Nadaljevali na vrh grebena, kjer se odpre razgled na sosednjo dolino, po kateri teče reka Salzach, in poznano smučarsko središče Kaprun.

Od tod dalje je zelo dolgo prečenje na višini okrog 2600 m, s krajšimi vzponi in spusti. Steza je za to višino zelo lepa, le v enem delu je plaz z navaljenimi skalami in ploščami, kar zahteva precej pazljivosti. Tako smo se že precej približali vznožju našega vrha. 

Za krajši čas smo se ustavili. Nato je do 2800 m blažja strmina, naprej pa grebenska strma pot do naslednjega vzhodnega grebena. Še krajši spust in končno vzpon na 3018 m visoki vrh Brennkogl. Za pot smo potrebovali 4 ure in 35 minut. 

Kljub lepemu vremenu so se medtem vrhovi že zavili v meglo, tako da razgleda ni bilo. K sreči smo takrat, ko smo se vzpenjali in je bila vidljivost zelo dobra, lahko z vzhoda občudovali bližnji Grossglockner, njegov ledenik, in ostale vrhove v tej skupini.

Nameravali smo osvojiti še 3027 m visoki Spielmann, zato smo se spustili na 2800 m in nadaljevali proti zahodu. Pri prečenju pod vrhom Kloben sno naleteli na ledeni snežni plaz. Pri tako številni druščini, z letno opremo, bi bilo neodgovorno nadaljevati pot. 

Še posebej zato, ker sta bili tudi naprej v daljavi vidni dve snežišči, kateri bi morali prečiti. Zato je vodnik odločil, da smo se vrnili po poti vzpona. To pa je porušilo načrtovani prihod v kraj, kjer sta čakala oba kombija. 

Da bi izgubili čim manj časa, so štirje gorniki pohiteli naprej do vozila, ki smo ga pustili na začetku poti, se odpeljali po kombija in se z vsemi tremi vozili pripeljali do prelaza Hochtor, kjer je že čakala ostala skupina.

Ker se nismo povzpeli na drugi vrh, smo imeli dovolj časa, da smo se ustavili na platoju pod ledenikom Grossglockner. Na vrhu štirinadstropne garažne hiše smo bili poplačani s čudovitim razgledom na mogočno goro  in ledenik pod njo. 

Spodaj v restavraciji smo si privoščili pivo za 4,60 €. Nato smo se spakirali in odpeljali proti domu. Za turo smo potrebovali 8 ur in 1.400 višinskih metrov. Analizo pa smo naredili v gostilni Gorenc na Zlatem polju v Kranju.

Spisal: Janez  

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

 

Ni komentarjev:

Objava komentarja