Lenkstein, 5.9.2020

Lenkstein / Sasso Lungo 3.236 m,
Fenneregg 3.123 m,
Rosshorn 3.068 m,
Patscher Hütte 1.685 m

Gorniška skupina PD rašica
udeleženci: Janez, Aleš, Marjan, Poldi, Gašper, Marko, Anja, Katja, Tomaž, Igor, Matjaž
trajanje: 10 h 30 min
višinska razlika: 1.800 m
dolžina: 21,3 km

Prišla je prva tura novega vodnika Gorniške skupine PD Rašica. Nov pa ni bil le vodnik, temveč tudi alpska skupina.

Šli smo na jugozahodni konec Visokih Tur, v skupino Rieserferner / Gruppo delle Vedrette di Ries. Ta se pretežno nahaja v Italiji, le njen manjši del je v Avstriji.


In v avstrijski konec smo bili namenjeni mi. Spet vožnja v Lienz, kje smo zavili desno v Iseltal. Po 20 km smo v kraju Huben zavili v dolino Defereggen.

Zapeljali smo se precej globoko v dolino, do parkirišča na planini Patscher na višini 1.685 m. V krasnem sončnem jutru smo začeli pohod. Sprva smo hodili po kolovozu, vse do spodnje postaje tovorne žičnice.


Ta vozi tovor do koče Barmer (2.610 m). Kočo smo v povratku nameravali obiskati tudi mi. Z višino so se odpirali vedno lepši razgledi, pred nami je kraljeval prvak skupine, Hochgall / Monte Collalto (3.426).

Tudi kočo Barmer smo vedno lepše videli, a bila je precej iz poti. Prišli smo razpotja poti, kjer so ostanki stare koče Barmer, ki jo le leta 1956 porušil snežni plaz. Po pavzi smo zavili desno proti sedlu Rosshorn / Rosshornscharte.


Tu smo zavili levo proti sedlu Lenkstein / Lenksteinjoch. Pojavile so se prve krpe snega, saj je nekaj dni prej tu snežilo.

Na sedlo Lenstein smo pokukali v Italijo in po mejnem skalnem grebenu poplezavali do vrha Lenksteina. Razgledi naokoli hudi, na jugu Dolomiti iz nove perspektive, na severu skupina Venediger iz nove perspektive in v daljavi Karnijci in Julijci iz nove perspektive.

Pod nami je bilo na severni strani ledeniško jezero. To nima imena, kar ni čudno, saj se dejansko še formira s taljenjem ledenika in ni staro več kot nekaj desetletij.

V planu smo imeli dva tritisočaka, pa se je izkazalo, da lahko nazaj grede poberemo še enega. Rečeno, storjeno. Iz sedla Lenstein smo skočili še na Fenneregg, slabih 100 m nad sedlom.

Ta ima na vrhu namesto križa le nek štrcl, ki je bil po mnenju fotografskih navdušencev preveč beden, da bi se slikali z njim.

Sestopili smo na sedlo Lenkstein in nato še do sedla Rosshorn in se vzpeli še na istoimenski vrh. Sestopili smo nazaj na sedlo in proti koči Barmer.

Že smo se videli v koči s pivom v roki a nam je trojček tritisočakov vzel to možnost. Porabili smo preveč časa za ovinek do koče Barmer.

Sestopili smo po poti pristopa, po pravljični dolini Patcher, tako pravljični, da v njej morda prebivajo škratje.

Tudi potok v dolini se imenjuje Patcher, kot tudi koča v kateri smo si privoščili tisto manjkajoče pivo. Nato pa smo sedli v avto in kombi in se odpeljali do picerije Gorenc, kjer smo imeli analizo ture.

Novi vodnik se je izkazal, nova alpska skupina pa tudi.

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Fotografije Anja

Fotografije Gašper

Fotografije Matjaž

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar