Creton di Culzei po Via ferrata del 50 Clap, 19.9.2020

Rifugio Fratelli De Gasperi 1.767 m,
Creton di Culzei 2.458 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci:  Gašper, Stojan, Marko, Marko, Nevenka, Tomaž, Igor, Matjaž
trajanje: 9 h 40 min
višinska razlika: 1.580 m
dolžina: 12,7 km

Dolgo je že načtrovana, Via ferata del 50 Clap. In sedaj je prišla na vrsto. Skoraj se je že zapletlo, saj naj bi bila ferata zaradi podora zaprta.

Klic v kočo je razkril, da je res bil podor in je bila ferata kakšen teden zaprta. Vendar so težavo sanirali in ferata je ponovno odprta. Omenil je tudi, da ima v soboto popoldan v koči živo glasbo.

In smo šli. Preko Trbiža in Tumeča smo se zapeljali v dolino Pesarina, do tekaškega centra Pian di Casa. Goram na tem koncu pravijo Pesarinski Dolomiti, čeprav gre za Karnijske Alpe. V resnici imajo oboje, dolomitski izgled in karnijsko divjost.

Uro in četrt smo potrebovali do koče Fratelli De Gasperi, edine prave koče v Pesarinskih Dolomitih. Nadaljevali smo po prečki proti vzhodu, čez podrte grape, vse do odcepa za ferato.

Namestili smo si opremo in krenili v ferato. Ta je po uvodnem strmem delu v prvem delu precej lahka, težavnost pa se nato stopnjuje. Drzno je speljana čez naravne prehode. Je daljša in težja kot kombinacija Kopiščarjeve in Jubilejne poti v Prisojniku.

Mestoma je izredno izpostavljena in res atraktivno speljana. Na najtežjih mestih dosega težavnost C/D. Tudi ko že misliš, da je do vrha le še sprehod po vršnem pobočju, je tu še ena grapa v katero se je treba spustiti in na drugi strani splezati iz nje.

Dobre tri ure in pol smo bili v ferati in malo čez eno popoldan smo stali na vrhu gore Creton di Culzei. Razgled so motili oblaki, ki so se podili okoli, mir so motili Italijani, ki so ves čas hodili pred nami in so na vrhu neumorno čebljali.

Na vrhu pa se avantura še ne konča. Sestop do sedla Forca dell Alpino poteka po zahtevnem kaminu, kjer jeklenica je ali pa je tudi ni. Pleza pa se dvojko navzdol.

A tudi na Forca dell Alpino še ni konec. Tu sta dve možnosti. Ferata novejšega datuma, ki gre po steni sosednjega vrha Creton di Clap Grande ali pa grapa. Izbrali smo grapo in sestopali po podrtiji, kjer ni možno, da ne bi prožil kamenja.

K sreči je bilo podrtije kmalu konec in v lažjem svetu smo sestopili do koče. Živa glasba je res bila, pivo so tudi imeli. Oskrbnik pa je povedal, da je za sanacijo ferate poklical profesionalce. Obisk koče je namreč precej odvisen od tega ali je ferata odprta.

Po zasluženemu pivu smo sestopili nazaj na Pian di Casa. Hitri smo bili, za vse skupaj nismo porabili niti 10 ur. In sedaj nas je počasi začel zanimati kronometer na Tour de France.

In nekje na poti smo izvedeli senzacionalno novico; "Pogačar je kralj Toura". Kar malo šokirani smo se pripeljali v Kranjsko Goro. Pri Martinu nas niso marali zato smo na analizo ture odšli  do picerije Gorenc v Kranju. Bili smo si edini, uspela nam je kraljevska tura.

Spisal Tomaž

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Gašper

Relive

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar