Fuscherkarkopf, 26.9.2021

Fuscherkarkopf 3.331 m

PD Rašica
udeleženci: Boštjan, Sabina, Janez, Marko, Katarina, Tomaž, Deja, Matjaž, Anita
trajanje: 6 h 45 min
višinska razlika: 1.050 m
dolžina: 9,8 km


Drugo leto zapored smo se odpravili na gloknersko visokogorsko cesto / Großglockner-Hochalpenstraße. Tokratni cilj je bil tritisočak Fuscherkarkopf.

Ob 5h zjutraj smo se odpeljali proti Avstriji in ob 8h parkirali v garažni hiši ob razgledni ploščadi Kaiser-Franz-Josefs-Höhe.

Spustili smo se do razgledne ploščadi, ki je ta dan ponujala enkraten razgled na najvišji vrh Avstrije, Großglockner (Veliki Klek) in najdaljši avstrijski ledenik Pasterze.

Ledenik Pasterze, katerega ime verjetno izhaja iz slovenske besede pastirica, je z 8 km dolžine tudi najdaljši ledenik v Vzhodnih Alpah. Nahaja se v skrajnem levem kotu, na skrajnem severozahodu Koroške.

Mi smo s ploščadi krenili na pot Gamsgrubenweg, ki se začne s sistemom 6-tih tunelov povezanih z galerijami. Skupna dolžina tunelov je dober kilometer.

Tuneli so osvetljeni, v njih igra tematska glasba ob straneh pa so razstavni eksponati in info table. Po izstopu iz tunelov smo nadaljevali po široki poti, vse do odcepa za naš vrh.

Tu smo zapustili Gamsgrubenweg in se vzpeli proti grebenu Fuscherkarkopfa. Pot je bila povsem kopna, na grebenu pa se je videlo snežne zaplate, posledica ponedeljkovega sneženja v Alpah.

Dve uri smo rabili od odcepa do grebena, ki je meja med zveznima deželama Koroška in Salzburško. Čakalo nas je še slabe pol kilometra grebenske hoje po s snegom poprhani poti.

Pazljivo smo hodili, a sneg je samo popestril turo in nas je pripravil do vriskanja. Na vrhu nas je nekoliko motil le veter, saj se je vreme že slabšalo.

Zato smo kmalu sestopili in si pod grebenom privoščili daljšo pavzo. Tudi nadaljevanje sestopa je bilo v smeri pristopa. Po šestih urah in tričetrt smo zaključili s turo.

Preoblekli smo se in se na poti domov ustavili še na pijači v koči ob gloknerski cesti. Ugotovili smo, da tudi tukaj pogoj PCT gledajo preverjajo bolj površno, se je pa oštir pohvalil, da je promet še boljši, kot v predkoronskih časih.

Po pijači smo nadaljevali z vožnjo domov in se ustavili še na analizi ture v piceriji Gorenc v Kranju. Preživeli smo čudovito nedeljo.

Spisal Tomaž

 

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž

Fotografije Marko

Relive 


Ni komentarjev:

Objavite komentar