Veliki vrh nad Lomom, 7.1.2023

Veliki vrh nad Lomom 1071 m

Gorniška skupina PD Rašica
udeleženci: Srečko, Maks, Mitja, Gašper, Marko, Marko, Vasja, Nevenka, Anka, Tomaž, Deja, Stane, Špela, Matjaž, Nataša, Primož, Lu
trajanje: 5 h 45 min
višinska razlika: 900 m
dolžina: 17,5 km


Prišla je prva tura Gorniške skupine v letu 2023. Tokrat smo se odpravili na Veliki vrh nad Lomom, najvišji vrh Banjške planote.

Zbrali smo sena jutranji kavi v Baru Likarca v Idriji. Zbralo se nas je 16 udeležencev in en pes. Po dolini reke Idrijce smo se odpeljali do Mosta na Soči in parkirali na železniški postaji.

S pohodom smo začeli na makadamski cesti, ki je na strmih mestih betonirana. Tako smo prišli do zaselka Kloh. Višje so se začeli odpirati razgledi, na dolino reke Soče proti Tolminu in na začetek Bapke grape.

Še lepši razgledi bi bili, če bi videli tudi gore, ki so bile žal zavite v oblake. Enako je bilo v zaselku Široko, kjer je lepa razgledna točka.

Namesto pravega razgleda nam je bila v pomoč panoramska tabla, da smo si vsaj predstavljali kakšni fantastični razgledi so tu ob lepem vremenu.

Nadaljevali smo naprej in tudi mi dosegli oblačnost oziroma meglo. In spet smo na panoramski tabli videli kako je tu, ko ni megle.

Gor in dol gre pot proti Velikemu vrhu. Na vršnem grebenu smo še pred vrhom naleteli na ostanke kavern. Tu v okolici so bili v 1. svetovni vojni opazovalni položaji avstro-ogrske vojske.

Na samem vrhu se v megli in vetru nismo dolgo zadrževali. Po delno krožni poti smo sestopili nazaj v Široko in si v tamkajšnji turistični kmetiji privoščili postanek.

Sledil je sestop v dolino. Izbrali smo alternativno pot, ki gre nekako vzporedno s potjo pristopa. Prej kot v šestih urah smo končali s turo in jo zaključili na analizi v gostilni Pod Korito v Dolenji Trebuši.

Spisal Tomaž

 

Fotografije Tomaž

Fotografije Matjaž


Fotografije Srečko

Relive


Ni komentarjev:

Objavite komentar