Dobrač, 31.12.2022

Dobrač / Dobratsch 2166 m

udeleženci: Janez, Marjan, Stojan, Nevenka, Antonija, Klavdija, Sandi, Tomaž
trajanje: 7 h 30 min
višinska razlika: cca 1350 m
dolžina: 16,5 km


Spet je prišla tradicionalna silvestrska tura. Odpravili smo se na Dobrač v Ziljskih Alpah. Ker smo vedeli, da nas čaka snežna tura je Sandi s seboj vzel turne smuči.

Po jutranji kavi v Vopi v Kranjski Gori smo se čez Korensko sedlo odpeljali v Avstrijo. Po obrobju Beljaka smo se zapeljali na severno stran Dobrača in parkrali na parkirišču pri vasi Sveti duh (Heiligengeist).

Tu je že bil sneg in Sandi je lahko takoj nataknil smuči. Mi smo na turo vzeli krplje in dokaj kmalu smo jih že nameščali. Ves čas smo hodili po trasi bivšega smučišča in mimo nas so švigali turni smučarji.

Snežne razmere so bile odlične in naredil se je krasen sončen dan. Višje, na vršni planoti Dobrača, smo prišli do ratrakirane ceste, kjer smo lahko sneli krplje.

Na cesti je bila prava procesija, vse polno je bilo ljudi. Nekateri z otroki in s sankami, drugi s turnimi smučmi, vsi pa so se pripeljali po Beljaški alpski cesti do enega izmed zgornjih  parkirišč.

 Med to množico je bilo ogromno Slovencev in kar nekaj znancev smo srečali. Mimo najvišjega oddajnika ORF (višina 165 m) smo prišli do obeh cerkva na Dobraču, slovenske Windische Kapelle in nemške Deutsche Kapelle. Skočili smo še na sam vrh do križa.

Sledil je sestop do koče, kjer smo se malo pogreli in okrepčali, ter poklepetali z znanci, ki smo jih bili srečali. Kmalu je prišel je čas, da se podvizamo v dolino.

Naredili smo lepo zimsko turo in bili vseeno v dolini dovolj zgodaj, da nam je ostal še čas za analizo ture v Aljaževem Hramu v Dovjem Po analizi pa smo si zaželeli srečno novo leto in se razšli.

Spisal Tomaž


Fotografije Tomaž

Fotografije Marjan

Relive

 

 

Ni komentarjev:

Objavite komentar